Saridon

Saridon

Saridon je kombinovaný liek, ktorý sa používa na zmiernenie bolesti. Patrí do skupiny analgetiká a jeho účinnými látkami sú paracetamol, propyfenazón a kofeín.

Princíp lieku Saridon


Paracetamol je látka podobná nesteroidným protizápalovým liekom. Nemá síce významný protizápalový účinok, ale účinne tlmí bolesť a znižuje vysokú teplotu vďaka zablokovaniu enzýmu cyklooxygenáza.

Propyfenazón blokuje periférne receptory vnímania bolesti. Kofeín zlepšuje protibolestivý účinok oboch spomínaných zlúčenín a pôsobí celkovo stimulačne.

Využitie

Saridon je určený na miernenie bolesti pri bolestiach hlavy, zubov, menštruačné bolesti a bolesti po operačných zákrokoch.

Okrem toho je určený na miernenie bolesti a tlmenie horúčky pri akútnom zápale horných dýchacích ciest a chrípke.

Samozrejme, je účinný aj pri ďalších bolestiach, ako sú bolesti svalov, kĺbov, zápaly šliach, záchvaty dny či ortopedické bolesti.

Podávanie

Saridon sa vyrába v podobe tabliet o sile 250/150/50 mg (paracetamol – propyfenazón – kofeín).

Bežná dávka pre dospelého človeka je jedna tableta pri ťažkostiach s maximom 3 až 6 tabliet denne.

Pre pacientov mladších ako 18 rokov je denné maximum 3 tablety. Tableta sa prehltne celá spolu s dostatočným množstvom vody.

Liek je dostupný bez lekárskeho predpisu.

Nevýhody

Tak ako všetky lieky na predpis, aj voľnopredajné prípravky môžu spôsobovať vedľajšie účinky, ktoré sa nemusia prejaviť u každého pacienta.

Paracetamol obsiahnutý v lieku môže poškodzovať pečeň a zvýšiť pečeňové testy, čo môže spôsobiť zápal pečene či pečeňové zlyhanie.

Z menej častých nežiaducich účinkov sa objavujú tráviace ťažkosti ako sú nevoľnosť, vracaniehnačka a bolesť brucha, ale vylúčený nie je ani vznik alergickej reakcie. Kvôli prítomnosti kofeínu môže liek vyvolať nespavosť a búšenie srdca.

Liek nesmú užívať pacienti, ktorí majú porfýriu, vážne poškodenú pečeň alebo akútny zápal pečene. Okrem toho liek nie je určený pre pacientov mladších ako 12 rokov.

Počas liečby je nutné, aby sa pacient vyhýbal konzumácii alkoholických nápojov.

Použité zdroje: základné zdroje textu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button