Úvod / Choroby / Cukrovka 2. typu

Cukrovka 2. typu

Cukrovka 2. typuCukrovka 2. typu je veľmi rozšírené ochorenie. Ide celosvetovo o najčastejšiu formu cukrovky, vo vyspelých štátoch ňou trpí vyše 10% populácie a toto číslo sa stále zvyšuje.

Teraz si povedzme niečo o tom ako sa táto choroba nepríjemne prejavuje a aké sú jej hlavné príčiny. 

Príčiny cukrovky 2. typu


Je nutné si uvedomiť, že cukrovka 2. typu je svojím pôvodom metabolické ochorenie, ktorého vznik má úplne iné príčiny ako vzácnejšie cukrovka 1. typu. U cukrovky 2. typu nedochádza k imunitnej reakcii, ktorá by zničila bunky pankreasu produkujúce inzulín.

Cukrovka 2. typu vzniká veľmi pomaly na základe vzájomného pôsobenia faktorov ako sú brušná obezita s veľkým obvodom pása ("obezita typu jablko"), vysoký krvný tlak a vysoké hodnoty cholesterolu a ostatných tukov.

Dohromady tieto faktory označujeme ako metabolický syndróm a v jeho rozvoji zohráva nepochybne úlohu aj genetika. Niektorí ľudia sú totiž k jej vzniku viac náchylní než ostatní.

Rozvoj ochorenia

Cukrovka 2. typu sa, zjednodušene povedané, rozvíja asi nasledovne. Máme človeka s genetickými predpokladmi pre vznik tejto choroby (a taký predpoklad má veľa ľudí). Tento človek žije a stravuje sa nezdravo (vadia najmä živočíšne tuky), nepohybuje sa, často býva fajčiar, pije alkohol, postupne sa u neho rozvinie obezita typu jablko. Začína dochádzať ku komplexným metabolickým dejom.

Tuk uložený v oblasti orgánov brucha je schopný vo vyššej miere uvoľňovať mastné kyseliny (zložky tukov). Ďalej si u takto nezdravo žijúceho človeka začnú niektoré tkanivá a najmä svalové tkanivo pri nedostatku fyzickej aktivity vyvíjať necitlivosť voči účinkom inzulínu, tomuto sa hovorí inzulínová rezistencia. Cukor nemôže už tak ľahko prestupovať z krvi do buniek, aj keď inzulínu sa tvorí viac než dosť. Glykémia po jedle klesá neochotne a pomaly. Potom sa vyššie uvedené faktory začnú sčítavať.

Uvoľňované mastné kyseliny z tukového tkaniva okolo brušných orgánov a vyššia glykémia po jedle začnú poškodzovať bunky tvoriace inzulín v pankrease. Áno, vysoká hodnota cukru a mastných kyselín pôsobí toxicky (vytvárajú sa kvôli nim kyslíkové radikály, čo vedie k oxidačnému stresu). Súbežne s tým sú tieto bunky inzulinorezistenčných orgánov nútené vyrábať vyššie dávky inzulínu a to ich vyčerpáva.

Nakoniec začnú zlyhávať a človek začne mať problémy. Začína chýbať aj inzulín z pankreasu a pokročilá cukrovka 2. typu je na svete. Je to dosť zdĺhavo písané, ale keď pochopíme vznik cukrovky 2. typu, je ľahšie si odvodiť možnosti ochrany a liečby.

Cukrovka 2. typu a jej prejavy

Dôsledkom neliečenej cukrovky 2. typu je postupné zvyšovanie krvného cukru so vznikom hyperglykémie (vysoká hladina krvného cukru). Cukor uniká do moču a berie so sebou vodu, čo spôsobuje nadmerné močenie a nadmerný smäd.

Po dlhú dobu sa potom rozvíjajú početné komplikácie typu aterosklerózy, poškodenie očí pri diabetickej retinopatii s rizikom oslepnutia, poškodenie obličiek pri diabetickej nefropatii, polyneuropatia, zhoršená vyprázdňovacia schopnosť žalúdka, existuje zvýšené riziko infarktu aj cievnych mozgových príhod, veľmi závažným je vznik diabetickej nohy, ktorá môže skončiť aj amputáciou, viď. cukrovka 1. typu. Vzhľadom k zníženiu imunity pri dlhodobom priebehu cukrovky je chorý viac ohrozený vznikom infekcií.

Diagnostika

Cukrovku 2. typu môžeme určiť na základe nálezu vysokej hodnoty glykémie v krvi. Ak je hodnota cukru zvýšená len trochu, prevádzame orálny glukózový tolerančný test (OGTT). Pacient pri OGTT vypije isté množstvo cukru rozpusteného vo vode a za istý čas sa zmeria glykémia.

Súčasťou vyšetrenia býva aj stanovenie hladiny C-peptidu a glykovaného hemoglobínu, viac informácií nájdete v texte o diagnostike cukrovky. Záverom tohto odseku dodajme, že u niektorých ľudí môže byť prvé podozrenie na cukrovku stanovené pri vyšetrení moču kvôli nálezu cukru v moči.

Prevencia

Riziko vzniku cukrovky 2. typu je možné výrazne znížiť dodržiavaním tzv. zdravého životného štýlu. Je nutné minimalizovať vyššie spomínané rizikové faktory. To znamená zachovať si zdravú hmotnosť a nebyť obézny, cvičiť (len rozumne, veľmi dobrá je chôdza 30 minút každý deň), zdravo jesť, výhodou je mať normálny krvný tlak, nefajčiť a alkohol piť len obmedzene.

Liečba

Základom liečby sú režimové opatrenia, ktoré by mali viesť k zníženiu telesnej hmotnosti a zníženiu inzulínovej rezistencie. Už strata 10% hmotnosti má obrovský zdravotný efekt a to aj na stav cukrovky 2. typu. Schudnúť napr o 11 kg zo 110 kg na 99 kg snáď nie je až tak nemožné. Mať dostatok pohybu, jesť zdravo, nefajčiť a výrazne obmedziť alkohol je samozrejmosťou.

Lekár má v liečbe pochopiteľne dôležitú úlohu. Môže liečiť rizikové faktory cukrovky 2. typu ako je obezita alebo vysoké hodnoty cholesterolu a tukov. V prvých fázach cukrovky sa lekár najčastejšie vystačí s diétnou terapiou, pacientovi teda poradí vhodný stravovací plán a pacient sa ďalej v podstate lieči sám.

Vo fáze pokročilejšej, keď je inzulinoresistencia už horšia a glykémia sa po jedle začína nebezpečne zvyšovať, sa používajú tzv. Pády (perorálne antidiabetiká). Jedná sa o pestrú skupinu liekov, ktoré rôznymi mechanizmami ovplyvňujú metabolizmus glukózy a znižujú hladinu krvného cukru. Pokročilé formy cukrovky 2. typu, u ktorých dochádza k vyčerpaniu inzulinotvorných buniek, musí byť Pády doplnené, alebo nahradili inzulinoterapiu. Diabetik 2. typu, ktorý užíva niektoré Pády, alebo ktorý si aplikuje inzulín, je pochopiteľne ohrozený hypoglykemizujúcimi stavmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *