Hnisavý zápal kĺbu

hnisavý zápal kĺbuHnisavý zápal kĺbu sa odborne označuje ako septická artritída. Ide o bolestivé ochorenie spojené s ďalšími nepríjemnými príznakmi, ktoré bez správnej liečby môžu ohroziť postihnutý kĺb.

Príčiny hnisavého zápalu kĺbu

Infekcia sa do kĺbu môže dostať buď z okolia (čo je častejšie), alebo krvou pri prítomnosti baktérií v krvnom riečisku. Ak hovoríme o prechode z infekcie na kĺb z okolia, máme na mysli napríklad infekciu blízkej kosti (osteomyelitída) alebo mäkkých tkanív (ruža, flegmóna).

Výrazne vyššie riziko infekcie ochorenia s názvom hnisavý zápal kĺbu majú ľudia s oslabenou imunitou, po úrazoch kĺbov, po operáciách kĺbov a ľudia s umelými kĺbmi.

Najčastejšími pôvodcami sú baktérie zo skupiny stafylokokov a streptokokov, menej často však môžeme nájsť aj iné mikroorganizmy (napr. gonokok spôsobujúci kvapavku).

Príznaky

Postihnutý kĺb je opuchnutý, teplý, sčervenie a jeho okolie je pri pohmatom bolestivé.

Bolesť kĺbu sa výrazne zhoršuje pri pohybe. Môžu byť prítomné aj celkové príznaky infekcie ako je únava, triaška a zvýšená teplota.

Ak nie je infekcia s názvom hnisavý zápal kĺbu preliečená, je tu riziko trvalého poškodenia kĺbu s obmedzením jeho hybnosti.

Diagnostika

Pacienta s podozrením na zápal kĺbu by mal vyšetriť ortopéd. Okrem nálezu na postihnutom kĺbe nájdeme v krvných odberoch známky infekcie (zvýšenie CRP a zvýšený počet bielych krviniek).

Ultrazvuk ukáže zvýšené množstvo kĺbovej tekutiny, ktorou je po nabodnutí kĺbovej dutiny ihlou možné odsať. To môže priniesť určitú úľavu, ale hlavne je možné tekutinu odoslať na mikrobiologické vyšetrenie na zistenie prítomných baktérií.

Oplatí sa urobiť aj mikrobiologické vyšetrenie krvi (hemokultúry).

Liečba

Základom liečby sú antibiotiká, lieky proti bolesti a antipyretiká.

V prípade, že je postihnutý umelý kĺb, je zvyčajne potrebné jeho odstránenie a nahradenie iným umelým kĺbom po vyliečení infekcie.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/hnisavy-zanet-kloubu

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button