Strata chuti

Tento článok sa bude zaoberať stratou chuti ako poruchou zmyslového vnímania (odborne ageusia). Ak vás zaujíma problematika straty chuti do jedla, potom si prečítajte článok o nechutenstve.
Ľudská chuť dokáže pomocou zmyslových buniek na jazyku rozlíšiť chuťové vnemy sladké, slané, horké a kyslé. Okrem toho je nutné vziať do úvahy, že pre výslednú chuť jedál a tekutín majú vplyv aj funkcie čuchových buniek v nosnej dutine.
Väčšina z prípadov, keď „strácame chuť“ vlastne znamená stratu čuchu, keď v súvislosti s infekciou v nosovej dutine spôsobuje opuchy miestnej sliznice.
Ak vás zaujíma strata chuti a chcete vedieť viac o jej príčinách – čítajte ďalej.
Príčiny straty chuti:
1. Starnutie
S rastúcim vekom dochádza celkom prirodzene k slabnutiu chuťových vnemov až , najmä je oslabené vnímanie slanej chuti.
To je jeden z dôvodov, prečo môže mať starší človek tendenciu viac soliť a tým si zvyšovať krvný tlak.
2. Neurologické príčiny
Ak dôjde k narušeniu funkcie nervov vedúcich informácie o chuti z jazyka do mozgu alebo k narušeniu funkcie príslušných mozgových centier, môže nastať strata chuti.
Dôjsť k tomu môže napríklad pri roztrúsenej skleróze, mozgovej mŕtvici, pri raste mozgových nádorov a pri obrne lícneho nervu.
Je však vhodné poznamenať, že zmysel chuti je z jazyka vedený viacerými nervami a len veľmi zriedkavo tak dôjde k úplnému vymiznutiu tohto zmyslu.
3. Rakovina jazyka
Veľké nádory jazyka, ktoré ťažko narušia jeho povrchovú štruktúru a chuťové papily, môžu spôsobiť zníženie alebo úplnú stratu chuti.
4. Iné choroby
Strata chuti bola pozorovaná u ochorení ako je Cushingov syndróm, cukrovka 1. typu, cukrovka 2. typu a znížená funkcia štítnej žľazy.
Zdroj: https://www.stefajir.cz/ztrata-chuti
Použité zdroje: základné zdroje textu