Brusnica čučoriedková (čučoriedka)

čučoriedkaLatinsky: Vaccinium myrtillus
Česky: Borůvka
Ľudovo: Borievka, Čučoriedka
Čeľaď: Brusnicovité

Charakteristika rastliny


Brusnica čučoriedková je bohato rozkonárený krík dorastajúci až do výšky 50 cm. Na vystúpavých trojhranných konárikoch má opadavé striedavé, krátkostopkaté, vajcovité, kožovité listy. Z pazúch listov vyrastajú obojpohlavné krátkostopkaté previsnuté kvety s ružovou guľatou korunou.

Plody sú čierne so sivomodrým voskovým povlakom, guľaté, mierne sploštené, mnohosemenné a veľmi chutné bolule, ktoré dozrievajú od júla do augusta.

Výskyt

Rastie najmä na kyslých pôdach v podraste ihličnatých alebo bukových lesov a na horských skalnatých úbočiach až po vysokohorské pásmo.

Zber a úprava

brusnica čučoriedkováZbierajú sa listy a plody. Listy sa zbierajú od júna do septembra trhaním alebo zdrhovaním z bezkvetných konárikov. Sušia sa vo vzdušnom priestore aj na slnku alebo v umelých podmienkach pri teplole do 40 °C.

Dozreté plody sa zbierajú ručne alebo špeciálnym česákom a rýchlo sa sušia, najlepšie v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Šetrnejší je však ručný zber plodov, pri ktorom sa nepoškodia ani plody, ani materské rastliny. Plody možno úspešne uchovávať aj po zmrazení.

Účinné látky

Listy obsahujú až 11 % trieslovín, flavonoidy, glykozidy, kyselinu olejovú, ursolovú a chinovú, vitamín C, karolény, silicu a iné. Plody obsahujú triesloviny, kyselinu jablčnú a citrónovú, pektín, karotény, arbutín, antokyány, vitamíny B a C, nozitol a iné.

Brusnica čučoriedková a jej liečivé účinky na:

Použitie

Zápar

Pripraví sa z 5 g pokrájaných suchých plodov alebo z jednej lyžice listov, ktoré sa nechajú vylúhovať v 200 ml vriacej vody, Užíva sa trikrát denne pred jedlom pri zápaloch tráviacich ciest, močového mechúra, pri hnačke aj cukrovke.

Odvar

plod čučoriedkyTri lyžice suchých plodov sa varia v jednom litri vody asi 15 minút. Odvar sa používa ako podporný liek na znižovanie hladiny cukru v krvi, podobne ako fazuľové struky. Používa sa aj pri hnačkách u detí.

Čerstvé plody

Môžu sa použiť pri črevných ťažkostiach spojených s hnačkou. Podobne možno žuvať a prehĺtať aj suché plody. Čerstvé plody sú aj bohatým zdrojom vitamínov.

Čerstvá šťava

Šťava z plodov slúži na natieranie ekzémov a lupienky, lieči nádchu a zriedená vodou poslúži ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla.

Tinktúra

Do fľaše nalejeme 1 diel rozmliaždených plodov a zalejeme silnou pálenkou alebo liehom (5 dielov). Necháme luhovať 14 dni na teplom mieste pričom čas od času fľašu pretrasieme. Po 14 dňoch precedíme cez plátno aby pálenka ostala čistá bez zbytkov čučoriedok.

Zaujímavosti:

  • Príbuzný druh bylinky s názvom brusnica čučoriedková je brusnica obyčajná (Vaccinium vitis -idaea) je tiež veľmi cenná liečivá rastlina. Je to vždyzelený krik, ktorého červené plody – bobule sú vyhľadávaným ovocím, podobne ako plody čučoriedky. V ľudovom liečiteľstve sa využívajú listy a plody pri zápaloch močových a žlčnikových ciest, na zastavenie hnačky a podporu trávenia. Plody sa využívajú aj pri paradentóze a nedostatku vitamínov.
  • Z plodov čučoriedok a brusníc sa pripravujú výborné a zdravé kompóty, lekváre a iné zaváraniny, ktoré sa vďaka prítomnosti prírodnej kyseliny benzoovej takmer nekazia.
  • Čaj uvarený z listov bylinky s názvom brusnica čučoriedková pomáha pri zvracaní, žalúdočných kŕčoch, oslabeniu močovej sústavy ale aj pri kašli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button