Úvod / Choroby / Brucelóza

Brucelóza

BrucelózaBrucelóza je infekčné ochorenie, ktoré sa však v SR nevyskytuje. A to je dobre, pretože ide o dosť problematickú infekciu s tendenciou ku chronickému priebehu.

Brucelóza a jej príčiny


Ochorenie vyvolávajú brucely, čo je skupina baktérií. Ochorenie má aj veľa iných názvov ako je Bangova horúčka, Krymská horúčka, Maltská horúčka alebo Stredomorská horúčka. To veľa vypovedá o jej výskyte, ktorý bol historicky častejší v Stredomorí. V dnešnej dobe sa však brucelóza už nevyskytuje vo vyspelých štátoch a nájdeme ju skôr v necivilizovaných rozvojových krajinách s nedostatočnými hygienickými štandardmi.

Baktérie sa vyskytujú u viacerých zvierat (dobytok, kozy, ovce, ošípané, psi) a človek sa môže nakaziť z ich tepelne nedostatočne upraveného mäsa alebo iných živočíšnych produktov (napr. nepasterizované mlieko, syry). 

Prejavy

Po nákaze sa za 2-4 týždne objavujú známky infekcie ako sú horúčky, bolesti svalov, kĺbov, slabosť a nadmerné potenie. Pomerne často je prítomné zväčšenie uzlín a zväčšenie sleziny, v akútnej fáze býva zaťažená pečeň so zvýšením pečeňových testov. V niektorých prípadoch sa môže rozvinúť zápal srdcovej svaloviny (myokarditída), ktorá nositeľa ohrozuje poruchami rytmu a srdcovým zlyhávaním. U tehotných žien môže infekcia brucely vyvolať predčasný pôrod alebo spôsobiť potrat.

Prevencia

V oblastiach s výskytom brucelózy je nutné dodržiavať hygienické opatrenia pri pracovníkovi v potravinárskom priemysle a tepelne upravovať živočíšne produkty ako je mäso a mliečne výrobky.

Diagnostika

Pri podozrení sa väčšinou vykoná kultivačné vyšetrenie krvi (hemokultúry) alebo iných telesných tekutín, v ktorých môžu byť baktérie nájdené. Ďalšou možnosťou je sérologické vyšetrenie krvi s preukazom protilátok brucelózy. 

Liečba

Choroba sa lieči antibiotikami. Brucely sú nanešťastie relatívne odolné, a preto sa musí podávať kombinácia viacerých antibiotík podávaných po dlhú dobu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *