Vyliec.sk > Choroby > Klostridiálne infekcie

Klostridiálne infekcie

Klostridiálne infekcieKlostridiálne infekcie sú pestrou skupinou infekčných ochorení. Klostrídie (Clostridia) sú tyčinkové baktérie, ktoré sa pomerne často nachádzajú v kyslých pôdach. Baktérie tejto skupiny nemajú (všeobecne povedané) v láske kyslík a sú typické tvorbou mnohých toxínov. Môžu spôsobovať mnoho infekčných stavov, ktoré môžu mať veľmi pestré príznaky a komplikácie a líšia sa svojou nebezpečnosťou. Niektoré sú v podstate banálne, iné môžu človeka ľahko ohroziť na živote. Aké infekcie spôsobené klostrídiami poznáme?

Infekcie spôsobené klostrídiami:


1. Botulizmus

Botulizmus je veľmi nebezpečná choroba, ktorá je vyvolaná botulotoxínom produkovaným baktériou Clostridium botulinum. Botulotoxín je prudký jed, pôsobí na nervosvalovej platničke, vyraďuje jej funkciu a spôsobí tak ochrnutie priečne pruhovanej svaloviny. Baktéria neznáša kyslík a môžeme ju tak nájsť napríklad v skazených konzervách.

2. Tetanus

Toto smrteľne nebezpečné ochorenie je spôsobené podtypom známym ako Clostridium tetani. Baktéria preniká do organizmu pri poraneniach kože a v organizme vytvára nebezpečný tetanotoxin, ktorý spôsobuje nekontrolovateľné sťahy svalov. Tetanus je veľmi nebezpečná choroba, ktorá môže spôsobiť udusenie pri obrne dýchacích svalov, jeho výskyt v civilizovaných štátoch je však minimálny vďaka účinnému a dostupnému očkovaniu.

3. Plynatá gangréna

Plynatá gangréna je zvláštnym podtypom gangrény, pri ktorej sú mäkké tkanivá tela (zvyčajne ide o končatiny) napadnuté klostrídiami. Častým pôvodcom je Clostridium perfringens. Pri prieniku baktérií do organizmu vzniká ťažký zápal vedúci k odumieraniu tkanív za vzniku početných plynných produktov. Plynatá gangréna je veľmi závažný stav, ktorý je nutné riešiť neodkladnou amputáciou postihnutej končatiny.

Pozrite si a využite aktuálne špeciálne akcie Dr.Max – až do výšky – 40%!

4. Otrava z jedla

Otravu z jedla väčšinou spôsobuje toxín baktérie Clostridium perfringens typ A, ktorý po požití vyvoláva krátkodobé (ale silné) tráviace ťažkosti, ako sú hnačky, nechutenstvo, nevoľnosť a zvracanie. Tepelná úprava potravín toxín však väčšinou zlikviduje.

5. Nekrotizujúca enterokolitída

Toto našťastie zriedkavé črevné ochorenie vzniká vplyvom toxínu baktérie Clostridium perfringens typu C. Vyskytuje sa u podvyživených jedincov s oslabenou imunitou a má podobu ťažkého zápalu tenkého čreva so vznikom vredov na sliznici, bolesťami brucha a nálezom krvi v stolici. Existuje vysoké riziko pretrhnutia čreva, vzniku septického stavu, šoku a smrti.

6. Klostridiálny zápal hrubého čreva

Odborne hovoríme o klostridiových kolitídach. Ochorenie je spôsobené toxínom baktérie Clostridium difficile. V dnešnej dobe je najčastejšou príčinou tejto infekcie podávanie širokospektrálnych antibiotík, ktoré “vyhubia” bežné črevné baktérie a tým sa v črevách uvoľní miesto pre množenie klostridií. Clostridium difficile v našich črevách normálne žije, ale jej počet je nízky práve vďaka vplyvu ostatných baktérií. Vzniknuté ochorenie sa prejavuje predovšetkým horúčkou a hnačkami. Ťažšie formy spôsobujú pseudomembranóznu kolitídu, kedy sa na sliznici hrubého čreva objavujú žltkasté blany. Prehľad:

  • Clostridium botulinum – botulizmus
  • Clostridium tetani – tetanus
  • Clostridium perfringens typ A – otrava z jedla
  • Clostridium perfringens typ C – nekrotizujúca enteritída
  • Clostridium perfringens (viac kmeňov) – plynatá ganréna
  • Clostridium difficile – klostridiová kolitída (pseudomembranózna kolitída)

Diagnostika a liečba

Záleží na konkrétnej chorobe, najmä liečebné postupy sa môžu veľmi odlišovať.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/klostridiove-infekce

MUDr. Jiří Štefánek

Článok je prevzatý po dohode od autora MUDr. Jiří Štefánek.

Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.