Kapusta obyčajná

kapusta obyčajnáLatinsky: Brassica oleracea
Česky: Brukev zelná
Ľudovo: Kapusta
Čeľaď: Kapustovité

Charakteristika rastliny


Kapusta obyčajná je naša známa a cenná zelenina. Je to pôvodne dvojročná až trváca bylina s tenkým koreňom. U nás sa pestujú varianty, ktoré sa ani nepodobajú na pôvodnú voľne rastúcu rastlinu, z ktorej sa vyšľachtili. Sú to kapusta kučeravá, hlávková, ružičková atď. Všetky sú zdrojom zdravých výživných látok a vitamínov.

Okrem výživnej hodnoty majú aj dôležitú funkciu pri prevencii chorôb a ich liečbe. Bližšie sa zmienime iba o liečivých účinkoch našej najznámejšej kapusty hlávkovej (convar. capitata), ktorá je v bielej aj červenej forme cennou jesennou a zimnou zeleninou. Jej žlté kvety sú bohatou pastvou pre včely. Plodom sú šešule s guľatými až mierne sploštenými, jemne sieťkovanými semenami. Kvitne v druhom roku života.

Výskyt a pestovanie

Kapusta obyčajná sa pestuje na poliach alebo v záhradách. Zo semien sa na jar vypestujú priesady, ktoré sa presádzajú na trvalé stanovište, kde rastú až do jesene.

Zber a úprava

Kapusta obyčajná sa konzumuje čerstvá alebo kvasená. Hlávky uskladnené pri zníženej teplote vydržia celú zimu a používajú sa ako čerstvá zelenina, alebo sa z nich vytlačí šťava. Pre zachovanie liečebne aj dieteticky účinných látok je výhodná úprava kvasením.

Účinné látky

Šťava z čerstvej aj kyslej kapusty obsahuje veľa vitamínov, najmä skupiny B, ale aj A a E, K, glykozidy, soli draslíka, horčíka, vápnika, fosfor, železo a sliz.

Kapusta obyčajná a jej liečivé účinky na:

Použitie

Čerstvé listy

Šaláty, kvasená kapusta, ako aj šťavy z čerstvej alebo kvasenej kapusty sú účinné na vnútorné aj vonkajšie použitie.

Čerstvá šťava

stonka kapustyZmiešaná s bielym vínom v pomere 2:1 sa kvapká do ucha pri slabnúcom sluchu.

Na vonkajšie použitie

Listy sa zabalia do plátenej handričky a prežehlia, aby zmäkli. Po priložení na choré miesta sa prekryjú plátnom, uterákom a igelitom a nechajú sa pôsobiť do rána.

Kapustový šalát s rajčiakmi

Na jemno postrúhaná biela kapusta sa osolí diétnou soľou, nechá sa 1 – 2 hodiny postať, pridajú sa pokrájané rajčiaky, cibuľa a 2 – 3 strúčiky cesnaku. Na zjemnenie sa môže použiť jogurt alebo majonéza a na dochutenie bylinky.

Odvar

V pol litri vody uvaríme asi 80 gramov listov, precedená tekutina sa popíja po dúškoch počas dňa. Na žalúdočné a dvanástnikové vredy a na avitaminózu sa užíva zásadne vylisovaná šťava, pije sa v množstve 0,5-0,8 litra denne pred jedlom. Doba liečby je asi 3-4 týždne. Z odvaru z kapusty je tiež možné robiť sirup, ktorý sa užíva pri bronchitíde a kašli.

Zaujímavosti:

  • Bohaté na cenné živiny a vitamíny sú aj iné druhy kapustovitých, ako brokolica, karfiol, kaleráb atď.
  • Pôvodná rastlina našej hlavkovej kapusty (Brassica oleracea var. sylvestris) pochádza z atlantickej oblasti severozápadnej Európy.
  • Kapusta obyčajná sa pestovala už v antickom svete a starí Rimania ju pri pijatikách konzumovali surovú, aby eliminovali účinok alkoholu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button