Vyliec.sk / Choroby / Potravinová alergia

Potravinová alergia

Potravinová alergia Potravinová alergia je stav, kedy vzniká alergická reakcia po požití niektorej potraviny. Býva relatívne častá, skoro každý z nás má nejaké potraviny na ktoré je alergický.

Vzhľadom na to, že sa tento text týka problematiky alergií, odporúčame ho prečítať spolu s textom o alergii, kde sú definované pojmy typu alergia, atopia, alergén a alergická reakcia.

Aké sú príčiny vzniku potravinovej alergie? Ako sa prejavuje a ako sa lieči? Všetko čo o nej potrebujete vedieť sa dočítate z nasledujúceho článku.

Príčiny potravinovej alergie


Príčinou je alergická reakcia vzniknutá po kontakte s alergénom v potravine. A aké potraviny spôsobujú alergie? To je zle postavená otázka, na ktorú sa nedá dosť dobre odpovedať.

Každý človek je alergický na konkrétné potraviny, ktoré iným ľuďom nič neurobia a niektorí ľudia nie sú alergickí na žiadne potraviny. Napriek tomu existujú potraviny, na ktoré bývajú ľudia alergickí častejšie. Spadajú sem najmä potraviny exotickejšie a dovážané, ako je tropické ovocie.

Častejšie vznikajú alergie tiež na orechy, jahody, obilniny, mlieko, ryby a iné morské živočíchy a na niektoré typy korenín.

Prejavy

Potravinová alergia sa môže prejavovať  rôzne a na jej základe môžu vznikať prakticky všetky choroby založené na alergickom podklade - astma (dýchavičnosť, pískanie pri výdychu, suchý kašeľ), žihľavka (červená svrbiaca vyrážka), alergický zápal spojiviek (začervenanie bielka, pálenie očí , opuch viečok), atopický ekzém a niekedy aj nebezpečný anafylaktický šok.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o potraviny, býva často postihnutý aj tráviaci systém. Jeho postihnutie alergickou reakciou môže byť rôzne - niekedy sa objavujú hnačky, niekedy sú príznaky úplne nenápadné (človek sa cíti divne, pociťuje nevoľnosť, môže ho trochu bolieť brucho a pod.) A o svojej alergii človek ani nevie.

Potravinová alergia súvisí aj s menej známym ochorením pažeráka zvaným eozinofilná ezofagitída.

Diagnostika

Lekár by mal dotyčnému pomôcť zistiť, aká potravina u neho alergiu vyvoláva. Okrem toho možno vykonať ďalšie alergologické vyšetrenia.

Prevencia

Hlavné je zistiť, aká potravina v nás vyvoláva alergickú reakciu a potom sa jej vyhýbať. To by malo stačiť.

Liečba

Záleží na tom, ako sa potravinová alergia prejavuje a podľa toho ju liečime. Ak sú prejavy mierné (napríklad mierná žihľavka), nemusíme robiť nič. Pri obtiažnych prejavoch možno použiť protialergické lieky zo skupiny antihistaminík (napr. Zyrtec, Alerid, Zodac, Xados a iné). V prípade smrteľne nebezpečného anafylaktického šoku voláme rýchlu záchrannú službu.

MUDr. Jiří Štefánek

Článok je prevzatý po dohode od autora MUDr. Jiří Štefánek.

Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.