Ríbezľa čierna

čierna ríbezľaLatinsky: Ribes nigrum
Česky: Černý rybíz
Ľudovo: Čierna ríbezľa, Smradlenka, Smrdinka
Čeľaď: Egrešovité

Charakteristika rastliny ríbezľa čierna


Ríbezľa čierna je 120 – 150 cm vysoký ker so vzpriamenými výhonkami, na ktorých sú striedavé okrúhlasté dlhostopkaté troj- až päťpočetné listy. Na líci sú holé a na rube majú žltkasté žliazkaté chlpy.

V pazuchách listov sa vyvíjajú riedke previsnuté strapce zvonka žltozelených a z vnútra červenkastých kvetov. Plody sú tmavofialové až čierne šťavnaté a chutné bobule. Majú však mierne nepríjemný zápach.

Výskyt a pestovanie

V našej prírode je pomerne zriedkavá, raslie v močaristých lužných lesoch. Vyšľachtené odrody sa však hojne pestujú v záhradách a na poliach.

Zber a úprava

plod ríbezleZberajú sa listy a plody. Zdravé listy sa zberajú v čase kvitnutia kríka. Neodtrháva sa viac ako jedna tretina listov, aby zvyšné listy stačili vytvoriť dostatok organických látok na výživu plodov.

Posekané listy sa sušia rozložené v tenkej vrstve v tieni a prievane. Plody sa konzumujú čerstvé, spracované vo forme zaváranín alebo sušené.

Účinné látky

Listy obsahujú flavanoidy a silicu (sabinén a limonén). V plodoch sú okrem sacharidov organické kyseliny, antokyanidiny, minerálne látky a vitamíny (najmä vitamín C).

Tridsať až štyridsať bobúľ nahradí človeku dennú potrebu minerálov a vitamínov. Antokyanidiny a flavanoidy posilňujú cievne steny, pôsobia proti zápalom aj opuchom a zlepšujú videnie za šera.

Ríbezľa čierna a jej liečivé účinky na:

Použitie

Zápar

Dvadsať gramov listovej drogy sa zaleje litrom horúcej vody a nechá sa lúhovať 15 minút. Pijú sa tri šálky denne, najlepšie nalačno, ako protizápalový, prečisťujúci a močopudný prostriedok.

Čerstvá šťava z plodov

Celé čerstvé plody alebo sirupy majú priaznivé účinky na spevňovanie cievnych stien a zlepšujú videnie v tme. Šťava z čerstvých plodov alebo silný odvar zo sušených plodov sú vhodné na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine a pomáha aj pri zachrípnutí a presilení hlasiviek.

Lahodný zdravotný čaj

Možno ho pripraviť zo zmesi listov ríbezle, jahody, černice, maliny a čučoriedky.

Čierne ríbezle v mede

Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a osušíme. Osušenými bobuľami naplníme poháre a zalejeme až po okraj medom. Uzatvoríme a odložíme do spodnej časti chladničky. Ríbezle si zachovajú vitamín C. Podávame najmä v chrípkovom období.

Zaujímavosti:

  • Všetky pestované druhy ríbezlí majú podobné účinky ako ríbezľa čierna, ale liečebne najúčinnejšia je práve táto.
  • Podobné účinky má aj josta – kríženec čiernej ríbezle a egreša s podobnými, ale väčšími plodmi ako ríbezľa čierna.
  • Čierna ríbezľa a josta sa používajú aj na prípravu kompótov, džemov a vína. Vínu v primeranom množstve (10 – 20ml denne) sa pripisujú výrazné antioxidačné účinky.
  • Niekoľko lístkov ríbezle pridaných do nakladanej zeleniny zlepšuje chuť a znižuje kazivosť zaváranín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button