Repa obyčajná (cvikľa)

cvikľaLatinsky: Beta vulgaris
Česky: Červená řepa
Ľudovo: Cvikľa, Repa
Čeľaď: Mrlíkovité

Charakteristika rastliny repa obyčajná


Repa obyčajná je dvojročná bylina s dužinatým koreňom, ktorý sa v priebehu dvoch až troch mesiacov vyvinie na guľovitú alebo valcovitú buľvu, na povrchu červenohnedú, vnútri tmavočervenú.

V prvom roku vyrastie z koreňa ružica dlhostopkatých prízemných listov. Listy sú vajcovité a majú výraznú tmavočervenú žilnatinu. V druhom roku vyrastá stonka so striedavými kopijovitými, takmer sediacimi listami. Kvitne v druhom vegetačnom roku. Kvety sú malé, zelenkasté, päťpočetné, rastú v skupinách po dva až tri, zriedka päť.

Výskyt a pestovanie

U nás sa pestuje ako zelenina. Je jednou z foriem repy obyčajnej, ktorá bola vypestovaná z druhu Beta maritima, rastúceho voľne na pobreží Atlantického a Stredozemného mora. Pestuje sa zo semien. Mladé rastlinky sa pretrhávajú.

Zber a úprava

repaZbierajú sa buľvy v prvom vegetačnom období od júla do septembra. Najzdravšie sú čerstvé, jemne nastrúhané. Najčastejšie sa však jedia varené ako príloha k mäsu alebo cestovinám, najmä vo forme šalátu.

Účinné látky

Repa obyčajná patrí medzi pomerne malý počet rastlín, ktoré obsahujú namiesto oveľa rozšírenejších antokyánov, žlté, oranžové a červené farbivá zo skupiny betalaínov. Sú to účinné prírodné antioxidanty.

Jej veľké mäsité buľvy sú bohaté aj na sacharidy, proteíny, minerálne látky (aj draslík a kremík. jód, kobalt), vitamíny (aj kyselinu listovú), vlákniny a iné .

Repa obyčajná a jej liečivé účinky na:

Použitie

Čerstvá šťava

Zmiešaná s medom sa používa pri vysokom krvnom tlaku, nie však viac ako 100 ml 2- až 3-krát denne. Zvonka aj znútra pôsobí proti paradentóze, lebo má blahodarný vplyv na výživu ďasien. Môže sa vtierať aj do vlasov na posilnenie ich rastu.

Surový cvikľový šalát

repa obyčajnáZíska sa jemným nastrúhaním celých umytých mladých buliev. Buľvy sa ošúpu iba na zhrubnutých miestach. Bohato sa okorení mletou rascou na potlačenie jej zemitej chuti. Pridá sa citrónová šťava alebo jablkový ocot, diétna soľ, prírodný cukor alebo med.

Podľa potreby sa zriedi vodou a dobre premieša. Pikantnejšiu chuť jej dodá postrúhaný chren. Šalát vydrží v chladničke 2 – 3 dni. Je sa aj ako príloha k mäsu, cestovinám a pod.

Šalát z varenej repy

Buľvy sa uvaria vcelku, potom sa veľmi ľahko šúpu. Pokrájajú sa na kúsočky a zalejú osoleným sladkokyslým nálevom. Môžu sa miešať s cibuľou alebo chrenom a ľubovoľne okoreniť. Na zimu sa v podobnom náleve zavárajú v pohároch sterilizáciou varom, podobne ako iná zelenina.

Sirup

  • 1,5 kg surovej cvikle
  • 4 l vody
  • 3 kg cukoru
  • 5 dkg kyseliny citrónovej
  • 1 dl rumu

Postup: cvikľu pokrájať, pridať vodu a variť 4 hodiny. Scediť, pridať cukor, variť pol hodinu. Po uvarení pridať kyselinu citrónovú a rum. Teplý sirup vliať do fliaš.

Zaujímavosti:

  •  Repa obyčajná má málo kalórií, urýchľuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní potravy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button