Lastovičník väčší

Lastovičník väčšíLatinsky: Chelidonium majus
Česky: Vlaštovičník větší
Ľudovo: lastovičník, krvavník, hadí mlieč,zlatý koreň
Čeľaď: Makovité (Papaveraceae)

Charakteristika rastliny


Lastovičník väčší je trváca bylina. Z jeho podzemku, ktorý je na povrchu červený a vnútri oranžovožltý, vyrastajú na jar prízemné dlhostopkalé listy a niekoľko hranatých, rozkonárených, mäkko srstnatých, 50 – 100 cm vysokých stoniek. Stonkové listy sú laločnato nepárno perovito dielne až strihané. Sú zložené z lístkov, ktoré sú na lícnej strane svetlozelené a lysé, na rube modrozelené a chlpaté.

Obojpohlavné pravidelné kvety so žltými korunami, množstvom tyčiniek a krátkou bliznou sú zoskupené do okolíkov. Plod je viacsemenná tobolka, pukajúca zhora nadol dvoma chlopňami. Celá rastlina je jedovatá! Obsahuje mliečnice s jedovatým oranžovým mliekom.

Výskyt

Lastovičník väčší pochádza zo Stredozemia. Odtiaľ sa ako burina rozšíril do celej Európy, Severnej Ameriky aj Ázie. U nás je hojný na vlhkejších stanovištiach, v priekopách, pri cestách, na rumoviskách aj na voľnej pôde. Veľmi rýchlo sa rozmnožuje najmä semenami.

Zber a úprava

Vňať sa zberá na začiatku kvitnutia od mája do septembraprierez stonky lastovičníka a koreň v septembri až októbri alebo na jar v apríli. Zberá sa v rukaviciach, pretože rastlina je jedovatá a mlieko sfarbuje ruky aj odev. Koreň sa pred sušením nerozrezáva. Vňať aj koreň sa sušia v dobre prevzdušnenom priestore pri teplote do 35 °C.

Účinné látky

Mliečna šťava obsahuje viacero toxických alkaloidov. Z nich najúčinnejší je chelidonín, ktorý v menších množstvách tíši bolesti, ale zastavuje aj delenie buniek. Niektoré z alkaloidov sú silne toxické, najmä pre centrálnu nervovú sústavu. Rastlina obsahuje okrem alkaloidov aj saponíny, silicu, živicu, flavonoidy, fytoncídy, organické kyseliny a vitamíny A a C.

Lastovičník väčší a jeho liečivé účinky:

Použitie

Čerstvá mliečna šťava

Šťava zo zlomenej stonky sa nakvapká niekoľkokrát denne na bradavice alebo otlaky. Po rozotretí vatou sa nechá zaschnúť. Tento úkon sa opakuje počas týždňa. Pritom treba dávať pozor, aby sa mlieko nedostalo do očí (poškodzuje rohovku) alebo do úst a neostávalo na rukách (niekedy spôsobuje pľuzgiere a leptá pokožku).

Masť

Vylisovaná šťava sa uchová rozmiešaním asi v trojnásobnom množstve roztopenej bravčovej masti.

Vínový výluh

kvet lastovičníkaVýluh sa pripraví z 30 g lastovičníka aj s koreňom , zaleje sa 1/2 litrom bieleho vína a nechá sa stáť 1 až 2 hodiny, potom sa scedí a pije po dúškoch.

Lastovičníková liečebná kúra

Čerstvo nazbieranú vňať lastovičníka  umyjeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme med alebo cukor v pomere 1:1. Necháme niekoľko dní odležať, pokiaľ bylina nepustí šťavu. Šťavu precedíme a uchováme v chladničke. Nálev pijeme jeden krát denne.

Zaujímavosti:

  • Lastovičník väčší má významné využitie aj vo veterinárnej praxi.
  •  Odvar sa môže použiť na postrekovanie okrasných rastlín proti voškám a inému hmyzu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button