Chmeľ obyčajný

chmeľ obyčajnýLatinsky: Humulus lupulus
Česky: Chmel obecný
Ľudovo: Chmeľ
Čeľaď: Konopovité

Charakteristika rastliny


Chmeľ obyčajný je trváca ovíjavá bylina s pravotočivou, niekoľko metrov dlhou stonkou. Pomocou háčikatých chlpov, ktoré ju zdrsňujú sa pridŕža opory. Listy sú protistojné troj – až päťlaločné s pílkovitými okrajmi. Je dvojdomá, niektoré jedince majú iba samčie, iné iba samičie kvety.

Samičie kvety sedia po dva v pazuchách žltkastých listeňov v krátkych klasoch a počas dozrievania sa menia na previsnuté vajcovité šištice. Samčie kvety v metlinách majú iba zelenkasté okvetie a päť tyčiniek. Plod je nažka v zachovanom okvetí šištice. Na okvetí aj nažkách je množstvo živicových žliazok obsahujúcich horkastú voňavú látku – lupulín.

Výskyt a pestovanie

U nás sa vo voľnej prírode vyskytuje často veľmi hojne vo vlhkých krovinách, húštinách a jelšinách. Liečebne sa však využíva iba chmeľ obyčajný pestovaný v chmeľniciach, ktoré sa zakladajú v teplejších oblastiach. Pestujú sa iba samičie rastliny, pretože iba tie sú cenné na ďalšie použitie.

Zber a úprava

Zbierajú sa šištice a chmeľ obyčajný plodchmeľové žliazky. Šištice sa trhajú na začiatku dozrievania a sušia na prevzdušnenom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 50°C.

Chmeľové žliazky sa získavajú z úplne dozretých šištíc, ktoré sa po usušení preosejú cez sito. Pri tomto postupe sa žliazky prepadnú cez otvory v site v podobe prášku, ktorý sa nazýva lupulín alebo chmeľová múčka.

Uchováva sa chránený pred svetlom a vlhkom. Ak sa sfarbí do hnedočervena, stráca hodnotu. Šištice možno kúpiť aj v lekárni.

Účinné látky

Plodné šištice obsahujú najmä živicu s horčinami humulón, lupuión a silicou, triesloviny, flavonoidy a fytoncídy. Lupulín obsahuje najmä silicu (až 3 %), ale aj živicu, horčinu a vitamíny B-komplexu.

Chmeľ obyčajný a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Zápar

Jedna lyžica shumulus lupulusušených šištíc sa zaleje pohárom vriacej vody a pri nespavosti a podráždenosti sa pije pred spaním.

Pôsobí aj pri tráviacich ťažkostiach a pri strate chuti do jedla. Na použitie zvonka je vhodný silnejší zápar alebo aj odvar.

Lupulínový prášok a extrakt

Podobný účinok ako zápar zo šištíc má aj prášok – lupulín. Užíva sa dvakrát denne po 0,5 – 1 g. Namiesto prášku sa môže použiť po kvapkách aj liehový extrakt z lupulínu.

Bylinkový vankúšik na pokojný spánok

Chmeľové šištice sa pokvapkajú alkoholom, pridá sa sušená mäta, levanduľa, dúška materina, lupienky ruže, rumanček, prípadne ďalšie aromatické bylinky a všetko sa vloží do plátenného vrecúška. Vrecúško sa položí na vankúš k hlave.

Čajová zmes na ťažkosti v prechode

Dve lyžice zmesi zalejeme 1/2 1 vriacej vody a necháme prikryté vylúhovať asi 20 minút. Precedíme a pijeme trikrát denne po tretine množstva.

Zaujímavosti:

  • Chmeľ obyčajný je stará kultúrna rastlina, ktorá sa používala najprv ako korenina a na liečebné účely.
  • V ranom stredoveku objavili jej konzervačné vlastnosti a neskôr sa stala nenahraditeľnou konzervačnou a aromatizujúcou surovinou na výrobu piva.
  • Chmeľ obyčajný je súčasťou aj viacerých vyrábaných čajových zmesí.
  • Vedľajším účinkom dlhodobého pitia piva u mužov je aj zväčšenie prsných žliaz, čo je tiež spôsobené účinkami chmeľu. Navyše odborníci zaradili chmeľ medzi prírodné prostriedky, ktoré dokážu ochrániť človeka pred rakovinou, a to hlavne rakovinou prsníka, prostaty a sliznice maternice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button