Benedikt lekársky

Latinsky: Cnicus benedictus
Česky: Benedykt lékařský (čubet)
Ľudovo: Požehnaný bodliak, Zajačie oko, Krasovlások, Ostropes
Čeľaď: Astrovité
Charakteristika rastliny
Benedikt lekársky je jednoročná, zriedka dvojročná, ktorá dorastá do výšky 40 až 70 cm. Z jej červenohnedého podzemku vyrastá rozkonárená, hranatá, pavučinovito vlnitá stonka. Stonkové listy sú striedavé, kopijovité, perovito strihané, na okraji zúbkaté, ostnaté a žliazkato chlpaté.
Koncové úbory kvetov majú ostnaté fialkasté zákrovy. Kvety terča sú žlté, rúrkovité a obojpohlavné. Obvodové kvety sú neplodné. Plod je ryhovaná nažka s chocholcom. Plody sú prispôsobené na rozširovanie vetrom.
Výskyt a pestovanie
Voľne v prírode sa vyskytuje v južnej Európe, prednej Ázii a v Zakaukazsku. U nás sa pestuje v záhradkách a vyšľachtená odroda na poliach.
Darí sa jej v slnečných polohách, v humusovej, stredne vlhkej pôde. Pestuje sa zo semien a ošetruje ako okopanina.
Zber a úprava
Zbiera sa vňať dva- až trikrát do roka. Pri zbere za suchého počasia treba použiť rukavice, nôž, nožnice alebo kosák. Zbierajú sa 20 – 30 cm dlhé vrcholčeky alebo listy a sušia sa v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 50 °C. Rastliny treba sušiť osobitne, pretože z ich žliazok vyteká časť lepkavej horkej tekutiny. Po vysušení treba vymeniť podkladový papier.
Účinné látky
Horkú chuť spôsobuje najmä horčina knicín, navyše rastlina obsahuje aj triesloviny, silicu a pomerne dosť slizu.
Benedikt lekárky a jeho liečivé účinky:
- poruchy trávenia a posilnenie trávenia
- podpora tvorby žlče
- nadúvanie
- regulácia metabolizmu (látková výmena)
- dezinfikačný a antiseptický účinok
- protivírusové účinky
- choroby pečene
- choroby žlčníka
- zvýšená hladina kyseliny močovej
- lupienka
- zápaly kože
- vredy predkolenia
Použitie
Čerstvá šťava
Môže sa použiť zvonka aj vnútorne najmä na posilnenie organizmu, ale aj pri všetkých spomenutých chorobách.
Zápar
Pripraví sa zaparením 1 – 2 polievkových lyžíc rozdrobenej rastliny s názvom Benedikt lekársky v pol litri vady. Užíva sa pred jedlom pri tráviacich a žlčových ťažkostiach, nespavosti a ochoreniach dýchacích ciest.
Odvar
Získa sa povarením 1,5 g rozdrobenej rastliny v dvoch pohároch vody. Užíva sa pri všetkých uvedených ťažkostiach vnútorne (ako denná dávka) a zvonka ako obklad na vredy.
Použitie v kuchyni
Z rastliny s menom Benedikt lekársky sa dá variť aj domáce pivo. V tomto prípade nahrádza chmeľ. Inou pochúťkou je benediktovské víno. Čistý čerstvý alebo sušený koreň lúhujeme v ťažšom červenom víne. Množstvo koreňa a doba luhovania (minimálne 2 dni) záleží na našej chuti.
Zaujímavosti:
- Vňať sa používa aj na výrobu likérov. V minulosti sa Benedikt pridával aj do piva.