Zvýšená tvorba zubných kazov

zvýšená tvorba zubných kazovZvýšená tvorba zubných kazov samozrejme najčastejšie súvisí so zlou hygienou ústnej dutiny a výživou, ale v určitých prípadoch môžu hrať v kazivosti zubov úlohu aj iné príčiny. Čo všetko môže spôsobiť zvýšenú tvorbu zubných kazov? Viac sa dozviete v nasledujúcom článku.

Príčiny zvýšenej tvorby zubných kazov:


1. Nedostatočná ústna hygiena

Zvýšená tvorba zubných kazov je väčšinou spôsobená z dôvodu zlej ústnej hygieny.

Málo časté čistenie zubov, alebo zlá technika čistenia, nepoužívanie medzizubných kefiek, nepravidelné kontroly zubárom – to všetko hrá úlohu vo vzniku zubného kazu.

2. Vplyvy výživy

Nadbytok cukrov v potrave zvyšuje kazivosť zubov, obzvlášť ak je kombinovaný s nedostatočnou starostlivosťou o ústnu dutinu.

3. Nedostatok slín

Sliny majú veľkú úlohu v boji s baktériami a ich nedostatok tak spôsobí nielen nepríjemné sucho v ústach, ale aj vedie k vyššej kazivosti zubov.

Typickým príkladom je autoimunitný zápal (nielen) slinných žliaz známy ako Sjögrenov syndróm (a s ním spojený tzv. Sicca syndróm) a stavy po ožiarení krčnej oblasti pre nádorové ochorenia.

Tvorbu slín môžu negatívne ovplyvniť aj lieky ako napríklad niektoré antihistaminiká a antidepresíva.

4. Refluxná choroba

Návrat kyslého žalúdočného obsahu a do dutiny ústnej podporuje proces kazivosti zubov, pretože zubná sklovina je kyslým žalúdočným obsahom poškodzovaná.

5. Akromegália

Toto hormonálne ochorenie je spôsobené nadprodukciou somatotropného hormónu (STH), ktorý je okrem iného zodpovedný za rast tkanív.

Pacienti s akromegáliou majú často zväčšené čeľuste a medzery medzi zubami, ktoré sa ľahšie kazia.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/zvysena-kazivost-zubu

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button