Vres obyčajný

vresLatinsky: Calluna vulgaris
Česky: Vřes obecný
Ľudovo: Šedivník
Čeľaď: Vresovcovité

Charakteristika rastliny vres obyčajný


Vres obyčajný je nízky vždyzelený poloker s rozkonárenou, v spodnej časti poliehavou stonkou a vystúpavými tenkými konárikmi. Malé šupinovité listy sú v štyroch radoch pritisnuté k rozkonárenej stonke a navzájom sa prekrývajú.

Drobné štvorpočetné kvety sú zoskupené do jednostranných strapcov. Kvety majú ružovkastofialový kalich a ružovú, zriedka bielu korunu, kratšiu ako kalich. Plod je viacsemenná tobolka.

Výskyt

vres obyčajnýVres obyčajný rastie takmer výhradne v Európe. Severná hranica jeho rozšírenia je až na polostrove Kola, východne siaha po Ural a pomerne hojný je v celej južnej Európe. Ako vzácnosť sa vyskytuje na niekoľkých miestach v Severnej Amerike.

U nás rastie na kyslých piesočnatých a kremičitých lesných pôdach a rašeliniskách. Na starých rašeliniskách bývajú rozsiahle vresoviská.

Zber a úprava

Pri zbere sa zrezávajú kvitnúce nezdrevnatené konáriky asi v polovici dĺžky. Sušia sa vo zväzočkoch, najlepšie v tieni. Pri sušení v umelých podmienkach by mohlo nastať enzymatické štiepenie účinných látok.

Najviac účinných látok obsahujú konáriky zbierané v lete, na jeseň ich obsah klesá.

Účinné látky

Účinnými látkami sú najmä triesloviny, flavónové glykozidy kvercitrín a myricitrín, horčiny, živica, silica, alkaloid erikodinín, kyselina kremičitá, saponíny a slizy, minerálne látky a iné.

Vres obyčajný a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Odvar

Dve lyžičky sušenej posekanej vňate sa nechajú krátko zovrieť v 250 ml vody. Po pätnásťminútovom lúhovaní sa pije v priebehu dňa. Používa sa pri ťažkostiach močových ciest, prostaty aj pri reumatizme.

Čajová zmes

Calluna vulgarisObsahuje okrem vresu aj vňať zlatobyle, veroniky, prasličky a šalvie. Dve lyžice zmesi sa zalejú pol litrom vriacej vody a nechajú sa 15 minút lúhovať. Pije sa trikrát za deň pri hnisavých zápaloch obličiek.

Vresové víno

Na štyri litre vody budeme potrebovať asi kilo vresu – čo už je poriadna dávka. Varíme, kým vres odvar silne nezafarbí. Scedíme, po vychladnutí pridáme štyri hrnčeky nerafinovaného cukru, štvrť lyžičky mletého nového korenia, štvrť lyžičky strúhaného muškátového orieška a pol hrnčeka citrónovej šťavy. Dobre rozmiešame a v súdku necháme kvasiť šesť mesiacov.

Zaujímavosti:

  • V lese sa pokladá za burinu, ale poskytuje pastvu včelám a inému hmyzu. Jeho med je však tmavý a nevhodný na zazimovanie včelstiev.
  • Podobne ako vres sa často zbiera a používa aj vresovec štvorradový. Na chlpatých konárikoch má listy v praslenoch, ktoré nie sú tak tuho pritisnuté ku konárikom ako listy vresu. Ružovkasté kvety má na rozdiel od vresu nahlučené na samom vrchole konárikov.
  • Pôvod vedeckého označenia rastliny s názvom vres obyčajný tkvie v gréckom slove „kallynó“, čo znamená čistím alebo zametám. Vraj sa kedysi z neho robili metličky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button