Onglyza

OnglyzaOnglyza patrí medzi preparáty používané na liečbu cukrovky, ktoré sa odborne označujú ako perorálne antidiabetiká (PAD). Účinnou látkou preparátu je zlúčenina saxagliptín.

Princíp lieku Onglyza


Saxagliptín patrí medzi tzv. DPP inhibítory.

Zjednodušene povedané pôsobí pomerne komplexne na metabolizmus inzulínu a krvných cukrov a tým spôsobí zníženie krvného cukru nalačno aj po jedle. Účinky oboch látok sa vzájomne dopĺňajú.

Použitie

Onglyza sa predpisuje v liečbe cukrovky 2. typu, veľmi dobre účinkuje u obéznych chorých.

Preparát sa často podáva samotný, ale môže byť kombinovaný s inými liekmi alebo s inzulínom.

Podávanie

Záleží striktne na odporúčaní predpisujúceho lekára, zvyčajne sa jedná o diabetológa. Preparát Onglyza sa vyrába v podobe tabliet o sile 2,5-5 miligramov.

Bežná dávka pre dospelého človeka je 1 tableta o sile 5 miligramov denne.

Tableta sa prehlta celá a zapíja sa vodou. Tablety môže pacient užívať s jedlom alebo bez jedla.

Tableta sa môže užiť hocikedy počas dňa, avšak pacient by sa mal snažiť užívať tabletu v rovnaký čas každý deň. To mu pomôže zapamätať si, že ju má užiť.

Ak má pacient počas užívania preparátu závraty, nie je vhodné aby viedol vozidlo alebo používal nástroje alebo stroje. Tento liek sa nesmie podávať tehotným a dojčiacim ženám. 

Nevýhody

Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

Podobne ako ostatné PADy môže aj Onglyza spôsobiť hypoglykémiu, avšak riziko je u tohto preparátu nižšia.

Viacero pacientov popisuje na začiatku užívania lieku rôzne tráviace ťažkosti, nechutenstvo a hnačky, väčšinou však rýchlo odznie.

Nie je vhodné aby pacient používal daný preparát po dátume exspirácie, ktorý je uvedený na škatuli po EXP (skratka používaná pre dátum exspirácie).

Dátum exspirácie sa vzťahuje na posledný deň v mesiaci. Tento liek si nevyžaduje žiadne zvláštne teplotné podmienky na uchovávanie.

Taktiež by sa nemal tento liek používať ak je obal poškodený alebo s ním bolo manipulované.

Použité zdroje: základné zdroje textu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button