Lactulosa

LactulosaLactulosa je liek, ktorý sa radí do skupiny preháňadiel (laxatív), čo sú lieky proti zápche. Hlavnou účinnou zložkou je laktulóza, čo je synteticky vyrobený cukor (presnejšie disacharid) zložený z galaktózy a fruktózy.

Princíp lieku Lactulosa


Laktulóza nie je na rozdiel od klasických stráviteľných cukrov štiepená enzýmami črevnej sliznice a dostáva sa do hrubého čreva, kde je naštiepená črevnými baktériami.

Produkty tejto reakcie sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Dôsledkom je stimulácia hybnosti čreva, ľahko znížená absorpcia vody a okyslenie prostredia čreva, ktoré zvýši počet acidofilných baktérií.

Celkovým účinkom je zmäkčenie stolice, zvýšenie dennej frekvencie stolíc a nižšia výroba amoniaku metabolizmom črevných baktérií

Využitie

Lactulosu môžeme využiť všade tam, kde si neželáme zápchu a tuhú stolicu.

Môže ísť o chronickú zápchu ako takú, prípadne o prevenciu výskytu tuhej stolice u podráždených vnútorných hemoroidov, alebo pri bolestivej ritnej trhline.

Úplne zásadný je podiel Lactulosy na terapii tzv. pečeňovej encefalopatie, čo je porucha mozgových funkcií u ľudí s chorou pečeňou (typicky zhoršená pokročilá cirhóza pečene), ktorá je spôsobená dusíkatými zlúčeninami vstrebávanými v črevách. A práve jednou z týchto dusíkatých zlúčenín je už vyššie spomínaný amoniak.

Podávanie

Dávkovanie je značne individuálne. Lactulosa sa vyrába v podobe roztoku a sirupu, bežná dávka býva 1-3 polievkové lyžice denne.

Všeobecne dávkujeme tak, aby pacient nemal hnačka, u pečeňovej encefalopatie je vhodné dosiahnuť 2-3 mäkké stolice denne.

Nevýhody

Lactulosa nemá zásadné nevýhody, predávkovanie však môže vyvolať plynatosť, bolesti brucha a pomerne logicky aj vznik hnačiek. V takom prípade je nutné dávku znížiť.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/lactulosa

Použité zdroje: základné zdroje textu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button