Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Lactulosa

LactulosaLactulosa je liek, ktorý sa radí do skupiny preháňadiel (laxatív), čo sú lieky proti zápche. Hlavnou účinnou zložkou je laktulóza, čo je synteticky vyrobený cukor (presnejšie disacharid) zložený z galaktózy a fruktózy.

Princíp lieku Lactulosa


Laktulóza nie je na rozdiel od klasických stráviteľných cukrov štiepená enzýmami črevnej sliznice a dostáva sa do hrubého čreva, kde je naštiepená črevnými baktériami.

Produkty tejto reakcie sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Dôsledkom je stimulácia hybnosti čreva, ľahko znížená absorpcia vody a okyslenie prostredia čreva, ktoré zvýši počet acidofilných baktérií.

Celkovým účinkom je zmäkčenie stolice, zvýšenie dennej frekvencie stolíc a nižšia výroba amoniaku metabolizmom črevných baktérií

Využitie

Lactulosu môžeme využiť všade tam, kde si neželáme zápchu a tuhú stolicu.

Môže ísť o chronickú zápchu ako takú, prípadne o prevenciu výskytu tuhej stolice u podráždených vnútorných hemoroidov, alebo pri bolestivej ritnej trhline.

Úplne zásadný je podiel Lactulosy na terapii tzv. pečeňovej encefalopatie, čo je porucha mozgových funkcií u ľudí s chorou pečeňou (typicky zhoršená pokročilá cirhóza pečene), ktorá je spôsobená dusíkatými zlúčeninami vstrebávanými v črevách. A práve jednou z týchto dusíkatých zlúčenín je už vyššie spomínaný amoniak.

Podávanie

Dávkovanie je značne individuálne. Lactulosa sa vyrába v podobe roztoku a sirupu, bežná dávka býva 1-3 polievkové lyžice denne.

Všeobecne dávkujeme tak, aby pacient nemal hnačka, u pečeňovej encefalopatie je vhodné dosiahnuť 2-3 mäkké stolice denne.

Nevýhody

Lactulosa nemá zásadné nevýhody, predávkovanie však môže vyvolať plynatosť, bolesti brucha a pomerne logicky aj vznik hnačiek. V takom prípade je nutné dávku znížiť.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/lactulosa

Použité zdroje: základné zdroje textu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button