Pýr plazivý

pýr plazivýLatinsky: Elytrigia repens
Česky: Pýr plazivý
Ľudovo: Divé žito, Pejrovka, Pýrnica
Čeľaď: Lipnicovité

Charakteristika rastliny pýr plazivý


Pýr plazivý patrí medzi naše najznámejšie a najhúževnatejšie buriny. Je to trváca bylina s bohato rozkonáreným, článkovaným, až 3 mm hrubým podzemkom, ktorý je bledožltý, hladký a dutý.

V kolienkach článkov zakoreňuje a vyháňa kratšie, ale niekedy aj vysoké steblá. Tak sa rastlina vegetatríne rýchlo rozmnožuje. Listy vyrastajúce z kolienok stebla sú sediace, úzko kopijovito čiarkovité, mäkké, sivozelené, na líci jemne chlpkaté. Kvety sú usporiadané v koncových dvojradových klasoch. Plod je zrno zrastené s hornou plevou.

Výskyt

bylinky pýrPýr plazivý je rozšírený po celej severnej pologuli, v nižších aj vyšších polohách. Rastie na poliach, lúkach, trávnikoch, pri cestách a v priekopách.

Zber a úprava

Podzemok sa zberá na jar pred začiatkom vegetačného obdobia alebo na jeseň po jeho skončení. Pri zbere podzemku možno využiť v záhrade jarné okopávanie a na poli najmä jesennú orbu.

Podzemky sa umyjú, pokrájajú na asi 20 cm dlhé kusy a sušia sa vo zväzkoch na slnečnom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C.

Účinné látky

Pýr plazivý obsahuje pomerne veľa slizu, polysacharid triticin, ktorý sa pri hydrolýze rozkladá na D-fruktózu a inulín, inozitol, saponín a stopy silice s baktericídnymi vlastnosťami. Obsahuje aj vitamíny a minerálne látky.

Pýr plazivý a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Macerát

kvety pýruPripraví sa zo 4 lyžičiek rozdrobenej drogy a pohára vody, v ktorej sa maceruje 12 hodín. Pije sa v priebehu dňa.

Odvar

Pripraví sa asi 10-minútovým varením dvoch polievkových lyžíc drogy v 600 ml vody. Po povarení sa nechá lúhovať asi pol hodiny. Užíva sa trikrát denne pred jedlom po 150 ml.

Čaj proti reume a dne:

Dve lyžice zmesi zalejeme ½ l vriacej vody a prikryté necháme asi 20 minút vylúhovať. Precedíme a pijeme 3-krát denne pri tretine.

Zaujímavosti:

  • Pýr je oddávna známa liečivá rastlina. Je súčasťou prečisťujúcich čajov a jarných prečisťujúcich zmesí.
  • Za prvej svetovej vojny sa používal ako náhrada kávy a ako surovina na výrobu sirupu.
  • Pre vysoký obsah proteínov, sacharidov a vitamínov sa niekedy používa aj ako krmivo.
  • Peľ pýru má senzibilizujúce účinky na sliznice dýchacích ciest. V čase jeho kvitnutia majú niektorí ľudia ťažkosti s dýchaním, kašeľ alebo im slzia oči, ak sa v ich blízkosti vyskytuje porast pýru na väčšej ploche. Podľa termínu kvitnutia patrí peľ pýru medzi letné až jesenné alergény.
  • Táto rastlina je vo všeobecnosti pokladaná za burinu.
  • Pozor! Nezameniť s podobnými rastlinami: mätonoh mámivý a prstnatec obyčajný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button