Orech kráľovský

orechLatinsky: Juglans regia
Česky: Ořech královský
Ľudovo: Oriešok, Vlašák
Čeľaď: Orechovité

Charakteristika rastliny orech kráľovský


Orech kráľovský je statný strom s rozložitou korunou a hladkou sivastou kôrou. Podlhovasto vajcovité listy sú nepárno perovito zložené, lesklé. Kvety sú jednopohlavné. Samčie tyčinkové sa vyvíjajú v previsnutých jahňadách a samičie piestikové vo zväzočkoch po dva až tri.

Rastlina je jednodomá, obidva typy kvetov sa utvárajú na tom istom strome. Plody sú guľaté kôstkovice. Vonkajšia časť oplodia je dužinatá a zelená. Po dozretí hnedne a puká. Vnútorná časť oplodia v zrelosti drevnatie a poznáme ju ako škrupinu, v ktorej je uložené chutné olejnaté semeno, nazývané aj jadrom. Škrupina s jadrom sa ľudovo nazýva orech. Plody dozrievajú v septembri.

Výskyt a pestovanie

Orech kráľovský sa k nám dostal z Malej Ázie. Pestuje sa v záhradách alebo šľachtený aj v sadoch. Ľahko splaňuje, pretože jeho plody sú vyhľadávanou pochúťkou vtákov, veveríc aj malých hlodavcov, ktoré ich roznášajú do okolitých porastov. Tam ich semená pomerne ľahko klíčia.

Orech sa pestuje najmä pre zdravé a chutné olejnaté jadrá, ktoré sa využívajú v potravinárstve. Cení sa aj jeho drevo.

Zber a úprava

orech kráľovskýNa liečebné účely sa v júni či v júli zbierajú mladé listy a krátko pred dozretím zelená časť oplodia.

Rýchlo sa sušia pri teplote neprevyšujúcej 40 °C. Pri pomalom sušení hnednú a strácajú kvalitu.

Účinné látky

Orech kráľovský obsahuje najmä triesloviny, horčinu juglón, silicu, flavonoidy, fytoncídy, inozitol a iné látky. Listy, a najmä oplodie majú vysoký obsah vitamínu C, z ktorého časť sa pomerne dobre zachováva aj pri uskladňovaní.

Orech kráľovský a jeho liečivé účinky na:

  • tuberkulóza
  • zápal nechtu
  • akné
  • hnisavé vyrážky
  • potenie nôh
  • gynekologický zápal s výtokom z rodidiel
  • omrzliny
  • vši vo vlasoch
  • čistenie žalúdka
  • čistenie pečene
  • čistenie krvi
  • podpora trávenia žalúdkom
  • hnilobné baktérie v črevách
  • riedenie krvi

Použitie

Zápar

Na vnútorné použitie sa zalejú tri čajové lyžičky posekanej drogy dvoma pohármi horúcej vody a nechajú sa 10 minút lúhovať. Pri použití zvonka na kloktanie, kúpele, výplachy a obklady sa na zápar použije 5 – 10 9 vňate na liter vody.

Orechový žalúdočný extrakt

Pripraví sa z 200 g rozdrveného zeleného oplodia alebo listov a 30 g nadrobno posekaných mandlí, ktoré sa zalejú 1 litrom pálenky a nechajú sa 2 – 3 týždne lúhovať pri izbovej teplote. Po precedení alebo prefiltrovaní sa pije po kalíšku vždy ráno na zlepšenie trávenia alebo ako aperitív.

Nátierka

Potrebujeme:

  • 1 malé masloJuglans regia
  • 2 PL lahôdkového sušeného droždia
  • soľ
  • hrsť vlašských orechov

Postup

Vopred zmäknuté maslo roztlačíte, pridáte lahôdkové droždie, štipku soli a nasekané orechy. Túto nátierku pripravíte za chvíľu a je nielen veľmi chutná ale aj vizuálne zaujímavá. Chlebíčky môžete ozdobiť polkou vlašského orecha.

Zaujímavosti:

  • Pach listov odpudzuje hmyz, a preto sa ich odvarom niekedy natierajú zvieratá v chlievoch.
  • Zo zelených častí oplodia sa môže pripraviť aj gaštanová farba na vlasy.
  • Pri pravidelnej konzumácii niekoľkých orechov 6x týždenne klesá riziko infarktu myokardu až o 50%.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button