Vyliec.sk > Liečivé rastliny > Orech kráľovský

Orech kráľovský

orechLatinsky: Juglans regia
Česky: Ořech královský
Ľudovo: Oriešok, Vlašák
Čeľaď: Orechovité

Charakteristika rastliny orech kráľovský

Orech kráľovský je statný strom s rozložitou korunou a hladkou sivastou kôrou. Podlhovasto vajcovité listy sú nepárno perovito zložené, lesklé. Kvety sú jednopohlavné. Samčie tyčinkové sa vyvíjajú v previsnutých jahňadách a samičie piestikové vo zväzočkoch po dva až tri.

Rastlina je jednodomá, obidva typy kvetov sa utvárajú na tom istom strome. Plody sú guľaté kôstkovice. Vonkajšia časť oplodia je dužinatá a zelená. Po dozretí hnedne a puká. Vnútorná časť oplodia v zrelosti drevnatie a poznáme ju ako škrupinu, v ktorej je uložené chutné olejnaté semeno, nazývané aj jadrom. Škrupina s jadrom sa ľudovo nazýva orech. Plody dozrievajú v septembri.

Výskyt a pestovanie

Orech kráľovský sa k nám dostal z Malej Ázie. Pestuje sa v záhradách alebo šľachtený aj v sadoch. Ľahko splaňuje, pretože jeho plody sú vyhľadávanou pochúťkou vtákov, veveríc aj malých hlodavcov, ktoré ich roznášajú do okolitých porastov. Tam ich semená pomerne ľahko klíčia.

Pozrite si a využite aktuálne špeciálne akcie Dr.Max – až do výšky – 40%!

Orech sa pestuje najmä pre zdravé a chutné olejnaté jadrá, ktoré sa využívajú v potravinárstve. Cení sa aj jeho drevo.

Zber a úprava

orech kráľovskýNa liečebné účely sa v júni či v júli zbierajú mladé listy a krátko pred dozretím zelená časť oplodia.

Rýchlo sa sušia pri teplote neprevyšujúcej 40 °C. Pri pomalom sušení hnednú a strácajú kvalitu.

Účinné látky

Orech kráľovský obsahuje najmä triesloviny, horčinu juglón, silicu, flavonoidy, fytoncídy, inozitol a iné látky. Listy, a najmä oplodie majú vysoký obsah vitamínu C, z ktorého časť sa pomerne dobre zachováva aj pri uskladňovaní.

Orech kráľovský a jeho liečivé účinky na:

  • tuberkulóza
  • zápal nechtu
  • akné
  • hnisavé vyrážky
  • potenie nôh
  • gynekologický zápal s výtokom z rodidiel
  • omrzliny
  • vši vo vlasoch
  • čistenie žalúdka
  • čistenie pečene
  • čistenie krvi
  • podpora trávenia žalúdkom
  • hnilobné baktérie v črevách
  • riedenie krvi

Použitie

Zápar

Na vnútorné použitie sa zalejú tri čajové lyžičky posekanej drogy dvoma pohármi horúcej vody a nechajú sa 10 minút lúhovať. Pri použití zvonka na kloktanie, kúpele, výplachy a obklady sa na zápar použije 5 – 10 9 vňate na liter vody.

Orechový žalúdočný extrakt

Pripraví sa z 200 g rozdrveného zeleného oplodia alebo listov a 30 g nadrobno posekaných mandlí, ktoré sa zalejú 1 litrom pálenky a nechajú sa 2 – 3 týždne lúhovať pri izbovej teplote. Po precedení alebo prefiltrovaní sa pije po kalíšku vždy ráno na zlepšenie trávenia alebo ako aperitív.

Nátierka

Potrebujeme:

  • 1 malé masloJuglans regia
  • 2 PL lahôdkového sušeného droždia
  • soľ
  • hrsť vlašských orechov

Postup

Vopred zmäknuté maslo roztlačíte, pridáte lahôdkové droždie, štipku soli a nasekané orechy. Túto nátierku pripravíte za chvíľu a je nielen veľmi chutná ale aj vizuálne zaujímavá. Chlebíčky môžete ozdobiť polkou vlašského orecha.

Zaujímavosti:

  • Pach listov odpudzuje hmyz, a preto sa ich odvarom niekedy natierajú zvieratá v chlievoch.
  • Zo zelených častí oplodia sa môže pripraviť aj gaštanová farba na vlasy.
  • Pri pravidelnej konzumácii niekoľkých orechov 6x týždenne klesá riziko infarktu myokardu až o 50%.
Orech kráľovský
4.8 (96.67%) 24 hlasov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.