Steak house syndróm

steak house syndrómAko steak house syndróm sa označuje náhla príhoda, kedy sa postihnutý pokúsi prehltnúť príliš veľké tuhé sústo (napríklad málo rozhryzený a nerozžúvaný kus mäsa), ktoré uviazne v pažeráku a upchá ho. Hltanie a eventuálne aj opitosť sú rizikovými faktormi. Problém sa začne prejavovať bolesťou na hrudi, bolesťou pri prehĺtaní a neschopnosťou prehltnúť čokoľvek vrátane slín.

Steak house syndróm a jeho diagnostika


K diagnóze a riešenia problému je nutná endoskopická metóda (gastroskopia), keď lekár endoskopickým prístrojom prekážku uvidí a následne sa môže pokúsiť ju aj vytiahnuť alebo opatrne pretlačiť do žalúdka.

Je nutné si uvedomiť, že existujú určité situácie, ktoré môžu riziko vzniku steak house syndrómu zvýšiť – zvyčajne sú to rôzne zúženia alebo achalázia pažeráka.

Asi najzávažnejšou príčinou zúženia dutiny pažeráka je rakovina pažeráka. Z toho dôvodu by sa po odstránení sústa mal pažerák endoskopickým prístrojom poriadne prezrieť.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/steak-house-syndrom

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button