Steak house syndróm
Ako steak house syndróm sa označuje náhla príhoda, kedy sa postihnutý pokúsi prehltnúť príliš veľké tuhé sústo (napríklad málo rozhryzený a nerozžúvaný kus mäsa), ktoré uviazne v pažeráku a upchá ho. Hltanie a eventuálne aj opitosť sú rizikovými faktormi. Problém sa začne prejavovať bolesťou na hrudi, bolesťou pri prehĺtaní a neschopnosťou prehltnúť čokoľvek vrátane slín.
Steak house syndróm a jeho diagnostika
K diagnóze a riešenia problému je nutná endoskopická metóda (gastroskopia), keď lekár endoskopickým prístrojom prekážku uvidí a následne sa môže pokúsiť ju aj vytiahnuť alebo opatrne pretlačiť do žalúdka.
Je nutné si uvedomiť, že existujú určité situácie, ktoré môžu riziko vzniku steak house syndrómu zvýšiť – zvyčajne sú to rôzne zúženia alebo achalázia pažeráka.
Asi najzávažnejšou príčinou zúženia dutiny pažeráka je rakovina pažeráka. Z toho dôvodu by sa po odstránení sústa mal pažerák endoskopickým prístrojom poriadne prezrieť.
Zdroj: https://www.stefajir.cz/steak-house-syndrom
Použité zdroje: základné zdroje textu