Jahoda obyčajná

jahoda obyčajnáLatinsky: Fragaria vesca
Česky: Jahodník obecný
Ľudovo: Jahôdka
Čeľaď: Ružovité

Charakteristika rastliny


Jahoda obyčajná je trváca bylina so vzpriamenou stonkou a nadzemnými poplazmi. Listy sú trojpočetné, vajcovité, s pílkovitým okrajom. Kvetné stonky vyrastajú z pazúch listov a sú zakončené niekoľkými bielymi pät’početnými kvetmi usporiadanými vo vrcholíku.

Kvetné lôžko po oplodnení zdužnatie a na jeho povrchu sedia plody – drobné žltohnedé nažky. Dužinaté súplodie sa bežne označuje ako jahoda, je veľmi chutné a v zrelosti sa ľahko oddeľuje od čiašky.

Výskyt

Jahoda obyčajná rastie na trávnatých stráňach, lesných lúkach, okrajoch lesov a vo svetlých lesoch od nížin až do podhorského pásma.

Zber a úprava

kvet jahody obyčajnejV liečiteľstve sa využívajú podzemky, listy aj plody. Podzemky sa zbierajú pred vypučaním listov a sušia sa na vzduchu. Listy sa zbierajú od mája do septembra.

Sušia sa v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Plody sa konzumujú čerstvé alebo tepelne spracované.

Účinné látky

Podzemok obsahuje triesloviny, flavonoidy, triterpény, glykozidy fragarín a fragarianín. V listoch sú aj taníny, silica a vitamín C. V plodoch je pomerne vysoký obsah glukózy, fruktózy, vitamínov, minerálnych látok, silice a antokyanidinových derivátov.

Jahoda obyčajná a jej liečivé účinky na:

  • dna
  • cievne choroby
  • hemoroidy
  • chudokrvnosť
  • hnačka
  • zápaly v tele
  • zadržiavanie vody v tele – močopudný účinok
  • zlepšuje trávenie
  • zlepšuje konzistenciu stolice
  • detoxikácia – „čistí krv“

Použitie

Zápar

Pripraví sa z jednej polievkovej lyžice rozdrveného podzemku alebo listov a z jedného pohára vriacej vody. Uplatňuje sa pri chorobách močových ciest a čriev. Je vhodný aj na vonkajšie použitie.

Odvar

Fragaria vescaMá podobné použitie ako zápar. Pripraví sa varením 40 g podzemku v 1 litri vody počas 10 minút. Pije sa jeden pohár 3- až 4-krát denne.

Čaj

Na chutný čaj, vhodný aj pri rekonvalescencii, sa listy jahody, maliny a černice v pomere 2:1:1 zaparia, ale nevaria.

Ústna voda

Pri páchnucom dychu je kloktanie záparom z listov jednoduchým a účinným riešením. Zápar pripravte podobne ako čaj, horúcou vodou zalejte jednu polievkovú lyžicu listov (na jednu šálku vody), nechajte lúhovať v uzatvorenej nádobe cca 15 minút a nakoniec sceďte.

Zaujímavosti:

  • Príbuzné druhy jahody obyčajnej – jahoda drúzgavicová (Fragaria moschata) a jahoda trávnicová (Fragaria viridis) majú tuhšie plody, ťažšie oddeliteľné od lôžka. Netreba sa však báť zámeny, lebo majú rovnaké liečivé účinky ako jahoda obyčajná.
  • Šľachtené, pestované druhy jahôd sú viacnásobnými krížencami, najmä s americkými odrodami, a z liečebného hradiska sú podstatne menej účinné. Ich listy sa zbierajú bez stopiek. Plody sú väčšie, ale menej aromatické.
  • Pozor, niektorí ľudia sú na jahody alergickí!
  • Čaj je aj vhodnou náhradou každodennej kávy, možno ho piť neobmedzene.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button