Jahoda obyčajná
Latinsky: Fragaria vesca
Česky: Jahodník obecný
Ľudovo: Jahôdka
Čeľaď: Ružovité
Charakteristika rastliny
Jahoda obyčajná je trváca bylina so vzpriamenou stonkou a nadzemnými poplazmi. Listy sú trojpočetné, vajcovité, s pílkovitým okrajom. Kvetné stonky vyrastajú z pazúch listov a sú zakončené niekoľkými bielymi pät’početnými kvetmi usporiadanými vo vrcholíku.
Kvetné lôžko po oplodnení zdužnatie a na jeho povrchu sedia plody – drobné žltohnedé nažky. Dužinaté súplodie sa bežne označuje ako jahoda, je veľmi chutné a v zrelosti sa ľahko oddeľuje od čiašky.
Výskyt
Jahoda obyčajná rastie na trávnatých stráňach, lesných lúkach, okrajoch lesov a vo svetlých lesoch od nížin až do podhorského pásma.
Zber a úprava
V liečiteľstve sa využívajú podzemky, listy aj plody. Podzemky sa zbierajú pred vypučaním listov a sušia sa na vzduchu. Listy sa zbierajú od mája do septembra.
Sušia sa v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Plody sa konzumujú čerstvé alebo tepelne spracované.
Účinné látky
Podzemok obsahuje triesloviny, flavonoidy, triterpény, glykozidy fragarín a fragarianín. V listoch sú aj taníny, silica a vitamín C. V plodoch je pomerne vysoký obsah glukózy, fruktózy, vitamínov, minerálnych látok, silice a antokyanidinových derivátov.
Jahoda obyčajná a jej liečivé účinky na:
- dna
- cievne choroby
- hemoroidy
- chudokrvnosť
- hnačka
- zápaly v tele
- zadržiavanie vody v tele – močopudný účinok
- zlepšuje trávenie
- zlepšuje konzistenciu stolice
- detoxikácia – „čistí krv“
Použitie
Zápar
Pripraví sa z jednej polievkovej lyžice rozdrveného podzemku alebo listov a z jedného pohára vriacej vody. Uplatňuje sa pri chorobách močových ciest a čriev. Je vhodný aj na vonkajšie použitie.
Odvar
Má podobné použitie ako zápar. Pripraví sa varením 40 g podzemku v 1 litri vody počas 10 minút. Pije sa jeden pohár 3- až 4-krát denne.
Čaj
Na chutný čaj, vhodný aj pri rekonvalescencii, sa listy jahody, maliny a černice v pomere 2:1:1 zaparia, ale nevaria.
Ústna voda
Pri páchnucom dychu je kloktanie záparom z listov jednoduchým a účinným riešením. Zápar pripravte podobne ako čaj, horúcou vodou zalejte jednu polievkovú lyžicu listov (na jednu šálku vody), nechajte lúhovať v uzatvorenej nádobe cca 15 minút a nakoniec sceďte.
Zaujímavosti:
- Príbuzné druhy jahody obyčajnej – jahoda drúzgavicová (Fragaria moschata) a jahoda trávnicová (Fragaria viridis) majú tuhšie plody, ťažšie oddeliteľné od lôžka. Netreba sa však báť zámeny, lebo majú rovnaké liečivé účinky ako jahoda obyčajná.
- Šľachtené, pestované druhy jahôd sú viacnásobnými krížencami, najmä s americkými odrodami, a z liečebného hradiska sú podstatne menej účinné. Ich listy sa zbierajú bez stopiek. Plody sú väčšie, ale menej aromatické.
- Pozor, niektorí ľudia sú na jahody alergickí!
- Čaj je aj vhodnou náhradou každodennej kávy, možno ho piť neobmedzene.