Drieň obyčajný
Latinsky: Camus mas
Česky: Dřín obecný
Ľudovo: Drienka
Čeľaď: Drieňovité
Charakteristika rastliny
Drieň obyčajný je rozkonárený ker alebo strom, vysoký 2 – 5 m. Má krátkostopkalé protistojné, vajcovito kopijovité listy. Obojpohlavné, štvorpočetné drobné žlté kvety s 5 až 10 mm dlhými stopkami sú usporiadané v okolíkoch.
Plody sú tmavočervené mäsité vajcovité kôstkovice s podlhovastou kôstkou, sladkokyslej chuti. Drieň kvitne už pred vypučaním listov. Začiatkom mája sa z každého okolíka začnú vyvíjať 1 – 3 plody, ostatné kvety postupne odpadnú. Plody dozrievajú a odpadávajú od polovice augusta do konca septembra.
Výskyt a pestovanie
Rastie najmä v nížinách, lesostepiach a vo svetlých lesoch, často na skalnatých podložiach. Je nenáročný na pôdu, ale uprednostňuje vápenec. Dobre znáša sucho. V súčasnosti sa najmä v záhradách pestujú aj niektoré vyšľachtené odrody s väčšmi plodmi.
Zber a úprava
Zbierajú sa plody, zriedka listy. Plody sa konzumujú čerstvé, môžu sa spracovať na zaváraniny alebo sa v tenkej vrstve sušia podobne ako šípky.
Účinné látky
Plody rastliny s názvom drieň obyčajný obsahujú cukry, ovocné kyseliny, pektiny, flavónové farbivá a triesloviny. Veľmi cenný vysoký obsah vitamínu C je porovnateľný s obsahom v čiernych ríbezliach a šípkach.
Drieň obyčajný a jeho liečivé účinky:
- podporuje imunitný systém, chráni bunky pred voľnými radikálmi
- antiseptické účinky, prečisťuje organizmus od škodlivín
- podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt
- odstraňuje hnačky, plynatosť a bolesti brucha
- močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje močové cesty, obličky a pečeň
- upokojuje nervový systém, odstraňuje migrény
Použitie
Čerstvá šťava
Okrem hlavných antioxidačných účinkov sa užíva po lyžičkách aj pri detských hnačkách, žalúdočných a črevných kataroch. Šťava sa získa v odšťavovači. Môže sa však získať aj 2 až 3 dňovou maceráciou zrelých drienok vo vode a ich následným pomletím v mixéri.
Kôstky sa odstránia na site a zmes drene a vody sa nechá krátko odstať. Po precedení cez plátno sa šťava oddelí od drene. Dreň sa môže použit‘ na varenie lekváru, ktorý je chutnejší, ak sa zmieša s černicami alebo iným ovocím dozrievajúcim v septembri.
Zápar alebo odvar
Pripravuje sa zo sušených plodov (asi 10 plodov na šálku vody), ktoré sa po rozmliaždení a zaliatí vriacou vodou alebo po krátkom povarení nechajú lúhovať asi 15 minút. Používajú sa podobne ako čerstvá šťava.
V ľudovom liečiteľstve sa odvar niekedy používa aj proti črevným parazitom. Ak sa pije ako čaj, dochucuje sa medom.
Sirup
Pripraví sa zmiešaním drienkovej šťavy s cukrom v pomere 1: 1 alebo 1: 2 a ďalej sa spracuje nastudeno alebo varením.
Čaj
Tento čaj je vhodný pri hnačke, plynatosti alebo bolestiach brucha. Pije sa 1 – 2 krát za deň, ráno a večer pred jedlom po 2 – 2,5 dcl.
Potrebujete: 2 PL sušených a pomletých plodov drieňa, 2,5 deci vody, 1 ČL medu.
Pomleté plody drieňa vložte do hrnčeka a zalejte vriacou vodou, nechajte ich lúhovať 12 – 17 minút. Potom čaj sceďte a do teplého čaju pridajte 1 ČL medu. Bez medu bude čaj horko kyslý.
Zaujímavosti:
- Výbornú chuť má aj pálenka z drienok – známa drienkovica
- Drieň má veľmi tvrdé drevo, odolné proti vlhkosti a hnilobe
- Drieň obyčajný netrpí významnými chorobami ani škodcami, preto ho môžeme pestovať úplne ekologickým spôsobom
Sušené plody drieňa sa melú aj z kôstkami.