Bôľhoj lekársky

bôľhojLatinsky: Anthyllis vulneraria
Česky: Úročník bolhoj
Ľudovo: Žltá ďatelina
Čeľaď: Bôbovité

Charakteristika rastliny bôľhoj lekársky


Bôľhoj lekársky je trváca bylina, ktorej z podzemku vyrastajú chlpaté, asi 30 cm vysoké stonky. Listy na stonke sú delené, nepárno perovité, s koncovým lístkom väčším než ostatné.

Prízemné listy sú nedelené. Žlté kvety s červenými člnkami sú usporiadané v hlávkach. Kalichy sú plstnaté. V horských oblastiach kvitne neskôr. Plody sú jedno – až dvojsemenné struky obalené uschnutým kalichom.

Výskyt

bôľhoj lekárskyRastie na slnečných stráňach a suchých lúkach, čiastočne v nížinách, ale častejšie v subalpínskom pásme. Vyskytuje sa roztrúsene na celom území.

Zber a úprava

Zbierajú sa kvetné hlávky bez podporných listeňov a rýchlo sa v tieni sušia, aby kvety nestratili prirodzené sfarbenie.

Účinné látky

Bôľhoj lekársky obsahuje najmä saponíny a triesloviny.

Bôľhoj lekársky a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Čerstvé rozotreté kvety sa prikladajú na rany, ktoré sa potom lepšie hoja.

Zápar

Anthyllis vulnerariaPripraví sa z dvoch polievkových lyžíc sušených kvetov a pol litra vriacej vody. Používa sa vnútorne na prečistenie organizmu alebo zvonka na vymývanie mokvajúcich rán a pri zápaloch ústnej dutiny alebo hrdla.

Čaj

Čaj sa vyrába formou nálevu, prípadne bylinkárskeho čaju. Nie je od veci kombinovať bôľhoj s listom ginka.

Zaujímavosti:

  • Bôľhoj má pri hojení rán podobný účinok ako skorocel alebo rebríček. Používa sa spolu s listami maliny, jahody a kvetmi trnky na prípravu chutného čaju.
  • Niektoré druhy z čeľade bôbovitých majú na šírenie semien vyvinuté osobitné prispôsobenia. Patria medzi ne niektoré ďateliny, ale aj bôľhoj. Ich plody sú uzatvorené v nafúknutých trvácich kalichoch, ktoré odpadávajú spolu s plodmi. Plodmi sú struky s tvrdými, hladkými, vajcovitými, hnedými až hnedozelenkastými semenami. Vietor sa zaprie do suchých nafúknutých kalichov ako do malých balónikov a unáša ich spolu so semenami aj na veľké vzdialenosti. Ak sa dostanú na hladinu vody, môžu na nej plávať aj niekoľko dní.
  • Bôľhoj bol kedysi významnou krmovinou. Voľne sa pasúci dobytok alebo lesná zver ho spása aj dnes, najmä v horských oblastiach. Ak dobytok spasie aj plody, semená môžu pre svoje pevné osemenie prejsť tráviacou sústavou bez porušenia a nestratia svoju klíčivosť. Skôr naopak, po natrávení osemenia skôr a rýchlejšie vyklíčia.
  • V našej prírode sa vyskytuje niekoľko poddruhov bôľhoja. Jednotlivé poddruhy majú veľmi premenlivú výšku a chlpatosť, veľkosť a farbu kalicha a koruny, ale aj iné vlastnosti. Stavba súkvetia je však taká charakteristická, že by bolo ťažké si ho pomýliť s iným druhom.
  • Bôľhoj celkovo tonizuje a posilňuje organizmus.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button