Vinič hroznorodý/pestovaný
Latinsky: Vitis vinifera, tinctoria
Česky: Réva vinná
Ľudovo: Hrozno
Čeľaď: Viničovité
Charakteristika rastliny vinič
Vinič hroznorodý je popínavý ker so zelenými, neskôr hnedými lysými stonkami, na ktorých vyrastajú dlhostopkaté, dlaňovito laločnaté, na baze srdcovité a na okraji zúbkaté listy, ktoré majú v priemere až 15 cm.
Oproti listom vyrastajú na stonkách rozkonárené úponky, ktorými sa stonky prichytávajú k opore. Varieta tinctoria má listy, ktoré na jeseň celkom sčervenejú. Drobné, žltozelené, voňavé, päťpočetné, ľahko opadavé kvety sú zoskupené v hustých metlinách. Sú obojpohlavné, na rozdiel od viacerých voľne rastúcich druhov, ktoré majú kvety jednopohlavné. Plody sú zvyčajne semenné bobule, pri variete tinctoria tmavočervené až tmavomodré.
Výskyt a pestovanie
Pochádza z Malej Ázie a odtiaľ sa jeho pestovanie rozšírilo do mierneho pásma všetkých kontinentov.
U nás sa pestuje na celom južnom Slovenku, v Českej republike v najteplejších častiach stredných Čiech a južnej Moravy.
Zber a úprava
Zbierajú sa zrelé plody a na jeseň dočervena sfarbené listy. Plody sa konzumujú čerstvé, alebo sa z nich robia šťavy a víno, listy sa po odtrhnutí sušia v tieni.
Účinné látky
Medzi hlavné účinné látky plodov a listov patria polyfenoly, flavonoidy, antokyány, antokyanidiny a taníny. Chutné plody sa od seba odlišujú obsahom sacharidov, organických kyselín, vitamínov a iných výživných, vonných a chuťových látok.
Vinič hroznorodý a jeho liečivé účinky na:
- starnutie
- dodáva energiu
- podpora koncentrácie
- močopudné účinky
- detoxikácia
- anémia
- žalúdočné kŕče
- rakovina prsníka
Použitie
Zápar
Pripraví sa z 30 – 40 g čerstvých nasekaných alebo sušených rozdrobených listov a jedného litra horúcej vody 15-minútovým lúhovaním. Pijú sa 3 poháre denne medzi jedlami.
Plody
Konzumujú sa čerstvé. Môže sa z nich pripraviť aj šťava alebo červené víno s antioxidačnými vlastnosťami. Víno sa pije s mierou, 10 – 20 ml denne.
Šťava
- 1 kg hrozna
- 150 g kryštálového cukru
- 200 ml vody
Do hrnca nalejte 200 ml vody, prisypte kryštálový cukor a varte tak dlho, kým sa cukor nerozpustí. Sirup potom nechajte vychladnúť. Hrozno umyte, všetky bobule otrhajte a vylisujte v odšťavovači.
Pridajte pripravený sirup a dajte vychladiť. Potom môžete uskladniť v sklenených fľašiach na chladnom a tmavom mieste alebo v chladničke.
Zaujímavosti:
- Vinič hroznorodý rastie voľne v prírode na mnohých miestach prednej, strednej a južnej Ázie a južnej Európy. Odtiaľ sa dostal aj k nám. V severnej Amerike rástlo niekoľko planých druhov, ktoré sa tam začali kultivovať. Odtiaľto pochádzajú odrody používané ako podpníky na štepenie našich ušľachtilých odrôd. Na prelome 19. a 20. storočia korene našich domácich odrôd takmer úplne zničila voška viničová (fyloxéra). Americké odrody boli proti nej odolné, odvtedy sa amerikány u nás rozmnožujú vegetatívne a snúbia sa s našimi európanmi.
- V lesných spoločenstvách sa u nás vyskytuje aj pôvodný vinič lesný. Je dvojdomý a dimorfný, samčie a samičie jedince sú odlišné. Malé plody sú tmavofialové. V povodí veľkých riek, najmä v lužných lesoch, rastie vinič hroznorodý. Je to ázijský druh a od pôvodného druhu sa odlišuje tým, že má obojpohlavné kvety a dvojsemenné bobule, tak ako naše vyšľachtené odrody.
- Hrozno efektívne čistí tráviacu sústavu, pôsobí ako mierne preháňadlo a keďže je sladké je ideálnou náhradou sladkostí.