Slivka trnková (trnka)
Latinsky: Prunus spinosa
Česky: Trnka obecná
Ľudovo: Trnka
Čeľaď: Ružovité
Charakteristika rastliny slivka trnková
Slivka trnková je bohato rozkonárený, tŕnitý, až 3 metre vysoký ker. Rýchlo sa rozmnožuje koreňovými výhonkami a vytvára rozsiahlejšie porasty. Má striedavé krátkostopkaté vajcovité listy s vrúbkovane pílkovitým okrajom.
Kvitne na začiatku pučania listov. Biele päťpočetné pravidelné obojpohlavné kvety vyrastajú na stŕnovatených konárikoch. Príjemne voňajú. Plod je guľatá modročierna kôstkovica so zelenou dužinou trpkej chuti. Jedlá je až po prvých mrazoch.
Výskyt
Pochádza zo Strednej Ázie, južného Ruska alebo severnej Afriky. Rozšírená je v celej Európe od nížin až do horských oblastí. U nás rastie najmä na slnečných suchých skalnatých stráňach, medziach, pasienkoch a na okrajoch lesov.
Zber a úprava
Zbierajú sa kvety, plody, niekedy aj listy a kôra. Kvety sa zbierajú za suchého počasia a rýchlo sa sušia v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C, aby nezhnedli. Môžu sa odstrihnúť a sušiť aj celé konáriky.
Kvety sa z nich po usušení striasajú a čistia preosiatím. Plody sa zbierajú zrelé ešte pred mrazom a sušia sa rozložené v tenkej vrstve.
Účinné látky
V kvetoch rastliny s názvom slivka trnková sú najmä flavónové glykozidy, malé množstvo kyanogénnych glykozidov a sacharidy. Plody obsahujú triesloviny, organické kyseliny, pektín, farbivo prunicyanín, vitamín C, sacharidy a v semenách glykozid amygdalín.
Slivka trnková a jej liečivé účinky na:
- jemné preháňadlo
- čistí krv na jar – detoxikácia
- posilnenie imunity
- obezita, nadváha – podpora pri chudnutí, redukciu hmotnosti
- rekonvalescencia po prechladnutí
- podráždený žalúdok
- podráždený tráviaci trakt po vracaní alebo hnačky
- závislosť na preháňadlách
Použitie
Zápar
Na vnútorné užitie sa pripraví z dvoch čajových lyžičiek sušených kvetov a pohára horúcej vody. Môže sa pripraviť aj ako macerát – za studena.
Čerstvé alebo sušené plody sa pridávajú do čaju pri
žalúdočných ťažkostiach, hnačke a chorobách močových ciest.
Trnkový kompót
Na 1 kg použite roztok zo 750 g cukru, 7 g kyseliny citrónovej a 1 l vody.
Zrelé, zmäknuté trnky poriadne prepláchnite, nasypte do pohárov. Sterilizujte pri teplote 85°C počas 30 minút.
Zaujímavosti:
- Slivka trnková je veľmi premenlivý druh, najmä v blízkosti svojho vývojového ohniska, na Kaukaze. Tam rastú okrem kríčkových aj vysoké stromové formy trnky. Plody majú guľaté, ale aj vajcovité a zahrotené. Niektoré majú príjemnú sladkokyslú chuť, malú kôstku a ich priemer je až 3 cm.
- Slivka trnková je v Európe už od stredoveku známa ako liečivá rastlina. Šťava z trniek sa v lekárňach predávala ako Acacia germanica. Pre vysoký obsah trieslovín ju považovali za účinnú pri sťahovaní tkanív v Mathioliho herbári.
- Listy sa niekedy používajú namiesto čínskeho čaju.
- Z plodov sa pripravuje aj sirup a víno.
- Sušené plody, trnková šťava alebo želé upokojujú podráždený žalúdok či črevný trakt.