Petržlen záhradný

petržlenLatinsky: Petroselinum crispum
Česky: Petržel záhradní
Ľudovo: Petržlen, Petržel
Čeľaď: Mrkvovité

Charakteristika rastliny petržlen záhradný


Petržlen záhradný je známa a obľúbená zelenina. Je to dvojročná bylina s dužinatým vretenovitým aromatickým, na povrchu žltobielym, vnútri bielym koreňom. Prvý rok z neho vyrastá prízemná ružica dvojito až trojito perovito zložených listov s laločnatými lístkami. Na druhý rok vyrastá z koreňa 30 – 100 cm vysoká, v hornej časti rozkonárená stonka.

Listy v hornej časti stonky sú pošvaté. Drobné žltozelené kvietky, ktoré sa vytvárajú v lete druhého roka, sú usporiadané v dlhostopkatých zložených okolíkoch. Plod je vajcovitá sploštená 2 – 3 mm dlhá dvojnažka, sivozelenej alebo sivohnedej farby so žltými rebrami.

Výskyt a pestovanie

Petržlen záhradný sapetržlen záhradný k nám dostal zo Stredozemia ako zelenina. Pestuje sa viacero odrôd listového aj koreňového typu. Najmä pri listovom type sa vyšľachtilo viacero foriem s rôzne delenými a kučeravými listami.

Vyžaduje si dobre prepracovanú a vlhkú pôdu, znesie aj čiastočný tieň.

Vysieva sa postupne od jari do konca leta. V pôde dobre prezimuje, preto je v záhradke naporúdzi takmer celý rok.

Zber a úprava

Na liečebné účely sa zbierajú koreň, vňať a plody. Korene zbierané na jeseň prvého roku alebo na jar druhého roku života rastlín sa rýchlo umyjú, pozdĺžne rozkroja a čo najrýchlejšie usušia prirodzeným alebo umelým teplom do 40 °C, aby sa z nich stratilo čím menej silice.

Mladá vňať sa trhá a suší v prvom alebo druhom roku vegetácie. Súplodia sa zrežú v auguste pred úplným dozretím, dosušia sa, vymlátia a vyčistia na sitách.

Účinné látky

Petržlen záhradný obsahuje silicu (koreň 0,1 %, listy 0,3% a plody 2 – 5 %). Jej hlavnými zložkami sú apiol a myristicín. Okrem toho plod aj koreň obsahujú flavónový glykozid apiín a petroselinín. V plodoch je 20 % lipidov, vo vňati vitamín A a C, v koreni sliz, sacharidy a minerálne látky.

Petržlen záhradný a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Čerstvá šťava z koreňa

Petroselinum crispumPije sa v množstve 100 ml 2- až 3-krát denne alebo sa prikladá zvonka na rany, štípance a proti pehám.

Čerstvá vňať

Poseká sa a použije ako obklad na zdurené prsia, uzliny a pomliaždeniny.

Zápar

Zápar alebo odvar (5 min.) zo štyroch lyžičiek narezaného koreňa alebo 1 – 1,5 g plodov a jedného pohára vody sa užíva trikrát denne pri chorobách obličiek a močových ciest. Pije sa v priebehu dňa aj pri bolestivých kŕčoch maternice.

Petržlenové víno

10 listov vňate petržlenu aj 1 l bieleho vína a 1 lyžicu vínneho octu varíme 10 minút, pridáme 300 g medu a varíme ďalšie 4 minúty. Zlejeme, užívame likér a pijeme pohárik denne (najlepšie ráno) pri angine pectoris.

Zaujímavosti:

  • Väčšie dávky petržlenu záhradného sú počas tehotenstva škodlivé.
  • Koreň a vňať petržlenu sú nenahraditeľnou zeleninou a koreninou našej kuchyne.
  • Ako listová zelenina bola a zostáva významným estetickým aj chuťovým doplnkom pri súkromných aj oficiálnych hostinách. Využíva sa v podstate celá rastlina. Koreň, listy aj semená obsahujú priaznivé silice v liečivom množstve.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button