Vyšetrenie C-peptidu

vyšetrenie C-peptiduVyšetrenie C-peptidu má veľký význam v internej medicíne, najmä v diabetológii. Čo je to vyšetrenie C-peptidu, aké je jeho využitie a aké sú nevýhody tohto vyšetrenia?

C-peptid je štruktúra zložená z aminokyselín, ktorá sa odštiepi z „nezrelej“ molekuly inzulínu počas jeho tvorby.

Využitie vyšetrenia C-peptidu


Vyšetrenie C-peptidu znamená zistenie jeho koncentrácia v žilovej krvi. Vzhľadom na okolnosti jeho vzniku pomerne logicky platí, že čím viac C-peptidu nájdeme, tým viac molekúl inzulínu bolo vyprodukovaných pankreasom.

Z toho dôvodu vyšetrujeme množstvo C-peptidu vtedy, keď chceme rozlíšiť medzi cukrovkou 1. typu (a jej podtypom, ktorý nazývame LADA) a cukrovkou 2. typu.

Cukrovka 1. typu má zníženú tvorbu inzulínu a koncentrácia C-peptidu bude nízka, zatiaľ čo cukrovka 2. typu má pomerne dlho hladinu inzulínu (a teda aj C-peptidu) normálnu, alebo dokonca aj zvýšenú.

Zistenie hladiny C-peptidu môže pomôcť aj u ľudí s hypoglykémiou nejasnej príčiny, pretože zvýšená produkcia C-peptidu môže súvisieť s prítomnosťou nádoru produkujúceho veľké množstvo inzulínu (inzulinom).

Dodajme len, že v tejto indikácii je však stanovenie C-peptidu veľmi nepresné a u mnohých ľudí s inzulinómami nemusí byť hladina C-peptidu nijako výrazne zvýšená.

Priebeh vyšetrenia C-peptidu

Na vyšetrenie stačí vzorka žilovej krvi, stanovenie hladiny C-peptidu je dobre zistiteľné a vyšetruje ho väčšina laboratórií.

Ak je pacientovi podaný injekčné inzulín ako liek, hladinu C-peptidu to v danej chvíli neovplyvní, pretože tento inzulín je už „zrelý“ a C-peptid sa z neho neuvoľňuje.

Nevýhody vyšetrenia

Vyšetrenie je rýchle, dostupné, nezaťažujúce a nemá zásadnú nevýhodu. Je však dobré počítať s určitou nepresnosťou a s možnosťou „falošne“ zvýšenej koncentrácie C-peptidu u ľudí s chronickým zlyhaním obličiek, u ktorých sa C-peptid menej vylučuje z tela.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/c-peptid

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button