Pažeráková pH-metria

vyšetrenie pažeráková pH-metriaVyšetrenie známe ako pažeráková pH-metria je uskutočňované na gastroenterologických pracoviskách a jedná sa v dnešnej dobe o pomerne časté funkčné vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu.

Indikácie pH-metrie pažeráka


Pažeráková pH-metria je určená ľuďom, ktorí trpia komplikovanejšou refluxnou chorobou pažeráka prejavujúcou sa pálením záhy a ďalšími príznakmi, pričom klasická terapia blokátormi protónovej pumpy nie je účinná.

Príprava pred vyšetrením

Pacient má byť pred vyšetrením nalačno a nemal by fajčiť. Vhodné je s predstihom vysadiť lieky, ktoré by mohli skresliť výsledok vyšetrenia.

Ide predovšetkým o lieky proti prekysleniu žalúdka, ako sú blokátory protónovej pumpy.

Pažeráková pH-metria a princíp tohto vyšetrenia

PH-metria pažeráka môže mať viac podôb, v dnešnej dobe sa však väčšinou vykonáva 24-hodinová pH metria, ktorá trvá celý deň.

Na začiatku vyšetrenia sa pacient dostaví do zdravotníckeho zariadenia, kde je mu nosom do pažeráka zavedená tenká sonda, ktorej koniec by sa mal nachádzať tesne nad prechodom pažeráka do žalúdka. K sonde je pripojený prístroj, ktorý pomáha merať pH počas dňa.

Človek so zavedenou sondou potom ide domov a sú mu doporučené bežné denné činnosti, počas ktorých si môže zapisovať časy prípadných subjektívnych ťažkostí.

Ďalší deň sa vracia do nemocnice, sonda je odstránená a údaje z prístroja sú odpočítané.

Dôležité je hodnotenie zmien pH, predovšetkým epizód zníženia pH, ktoré znamenajú prítomnosť kyslého refluxu zo žalúdka do pažeráka.

Význam

Vyšetrenie môže objektívne potvrdiť prítomnosť refluxnej choroby pažeráka, čo má význam pre ďalší terapeutický postup.

Pokiaľ si človek počas vyšetrenia zapisuje prípadné časy svojich ťažkostí, môže pH-metria pažeráka potvrdiť, či vyvrátiť súvislosť medzi prítomnosťou refluxu a pacientovými príznakmi.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/ph-metrie-jicnu

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button