Diagnostika cukrovky

diagnostika cukrovkyDiagnostika cukrovky je v podstate veľmi jednoduchá – spočíva v odbere krvi a zistení koncentrácie cukru v krvi (tzv. glykémia). Hodnota glykémie sa udáva v milimoloch na liter [mmol/l]. Ako sa pri diagnostike cukrovky postupuje? Prvý odber vykonávame kedykoľvek počas dňa a pacient pred ním nemusí byť nalačno. Pri tomto náhodnom odbere môže dôjsť ku 3 možnostiam:

I. Glykémia náhodná


1. Glykémia je vyššia ako 11,1 mmol/ l. V tomto prípade má pacient cukrovku a ďalšie nižšie spomínané vyšetrenia už nie je potrebné vykonávať.

Od tejto chvíle pozeráme na pacienta ako na diabetika.

2. Glykémia je nižšia ako 5,6 mmol/ l. V tomto prípade je všetko v poriadku a človeka už ďalej nevyšetrujeme. Z hľadiska cukrovky považujeme dotyčného za zdravého.

3. Glykémia je v rozmedzí medzi 5,6 – 11,1 mmol/l. V tomto prípade si nie sme istí – človek môže byť zdravý, môže mať iba vyššiu glykémiu po nedávnom jedle, ale tiež môže mať cukrovku.

Aby sme vyrušili vplyv potravy – pozveme si dotyčného na zopakovanie vyšetrenie, ale tentoraz nalačno.

II. Glykémia nalačno

U glykémie nalačno opäť nastávajú 3 možnosti.

1. Glykémia nalačno je vyššia ako 7 mmol/l. V tomto prípade má pacient cukrovku a ďalšie nižšie spomínané vyšetrenia už nie je potrebné vykonávať.

Od tejto chvíle pozeráme na pacienta ako na diabetika.

2. Glykémia nalačno je nižšia ako 5,6 mmol/ l. V tomto prípade je všetko v poriadku a človeka už ďalej nevyšetrujeme. Z hľadiska cukrovky považujeme dotyčného za úplne zdravého.

3. Glykémia nalačno je v rozmedzí 5,6 – 7 mmol/ l. V tomto prípade si opäť nie sme istí. Tomuto stavu sa anglicky hovorí „Impaired fasting Glucose (IFG)“ a človeka s touto glykémiou nalačno ďalej vyšetríme pomocou orálneho glukózového tolerančného testu (OGTT).

III. OGTT

Orálny glukózový tolerančný test je posledná fáza diagnostiky prítomnosti, či neprítomnosti cukrovky.

Vyšetrovaný príde nalačno a dostane vypiť presnú dávku cukru rozpusteného vo vode (tj. osladenou vodu).

U dospelých sa zvyčajne rozpustí 75 gramov cukru v 250 mililitroch tekutiny. Po 60 a 120 minútach od vypitia sa potom zmeria glykémia.

Pomocou tohto testu sa definitívne určí, ako je organizmus schopný reagovať na zvýšený príjem cukrov v potrave. Môžu opäť nastať 3 možnosti:

1. Hodnota glykémie po OGTT je za 120 minút vyššia ako 11,1 mmol / l. Od tejto chvíle pozeráme na pacienta ako na diabetika.

2. Hodnota glykémie po OGTT je za 120 minút nižšia ako 7,8 mmol / l. V takom prípade je dotyčný zdravý a cukrovku nemá.

3. Hodnota glykémie po OGTT je po po 120 minútach medzi 7,8 – 11,1 mmol / l. O človeku s týmto výsledkom hovoríme, že má porušenú glukózovú toleranciu a má vyššie riziko vzniku cukrovky.

Je vhodné, aby zmenil životosprávu (zdravá strava, dostatok pohybu, schudnutie) a za určitý čas u neho vyšetrenia zopakujeme.

V ideálnom prípade sa presunie do zdravej skupiny s normálnym výsledkom, v tom menej ideálnom mu opäť vyjde porušená tolerancia glukózy a v najhoršom prípade sa mu diagnostikuje cukrovka.

Hoci sa to môže zdať zložité, tak nám po absolvovaní všetkých vyšetrení vždy vyjdú len 3 typy pacientov – zdraví, diabetici a pacienti s porušenou glukózovou toleranciou.

Vyšetrenie C-peptidu

C-peptid je zlúčenina, ktorá vzniká pri tvorbe inzulínu a jej koncentrácia v krvi teda informuje o schopnosti tela produkovať inzulín.

Nie je dôležitý pre samotnú diagnostiku cukrovky, ale pomáha odlíšiť cukrovku 1. typu (nízky C-peptid) od cukrovky 2. typu (normálny alebo zvýšený C-peptid).

Viac o vyšetrovaní C-peptidu a jeho súvislosťou s diagnostikou cukrovky si prečítajte v tomto článku.

Vyšetrenie glykovaného hemoglobínu

Glykovaný hemoglobín je krvné farbivo, na ktoré sa nadviazala glukóza. Glykovaný hemoglobín síce nie je dôležitý pre samotnú diagnózu cukrovky, ale informuje nás o tom, ako úspešne je pacient s už diagnostikovanou cukrovkou liečený.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/diagnostika-cukrovky

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button