Vzduch v bruchu

Vzduch v bruchu

Vzduch v bruchu sa odborne označuje ako pneumoperitoneum. Zvyčajne sa jedná o veľmi závažný príznak, ktorý vzniká pri pretrhnutí niektorej časti tráviacej trubice.

Za normálnych okolností sa aj v zdravom tráviacom trakte tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom. Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností  sa denne vyprodukuje približne 0,5  – 1 liter plynov.

Vzduch v bruchu a jeho príčiny:


1. Prasknutý vred

Pri prasknutí žalúdočného alebo dvanástnikového vredu dôjde k pretrhnutiu tráviacej trubice a uvoľneniu vzduchu do dutiny brušnej.

2. Pretrhnutie čreva

Tento stav môže mať viac príčin, ako o ňom píšem v samostatnom článku.

Asi najčastejšou príčinou je pretrhnutie endoskopickým prístrojom pri kolonoskopií, môže vzniknúť aj u rady chorôb (prasknutie črevnej výchlopky pri divertikulóze a divertikulitíde, úraz, zápal slepého čreva, pokročilá forma rakoviny hrubého čreva, ťažké formy zápalov ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída).

3. Úraz brucha

Otvorené zranenia dutiny brušnej, teda stav, pri ktorom došlo ku kontaktu brušnej dutiny s okolím, je spojený s prienikom vzduchu do brucha.

4. Stav po operácii

Po operácii v brušnej dutine (či už po otvorenej operácii alebo po laparoskopickom zákroku) sa v bruchu nachádza vzduch.

Vzhľadom k prísnemu zachovaniu sterilných podmienok sa tento vzduch vstrebáva, bez toho aby nejako uškodil.

Diagnostika vzduchu v bruchu

Samotný vzduch v bruchu najlepšie zistíme z prostého röntgenu brucha. Presnejšie príčiny potom dohľadávame pomocou ďalších vyšetrení (napr. CT vyšetrenie brucha).

V akútnom stave u poškodenia tráviaceho traktu je mnohokrát nutný chirurgický zákrok v brušnej dutine, kedy sa identifikuje miesto pretrhnutia tráviacej trubice a následne sa môže aj opraviť.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/vzduch-v-brise-pneumoperitoneum

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button