Rasca lúčna

rasca lúčnaLatinsky: Carum carvi
Česky: Kmín kořenný
Ľudovo: kmín
Čeľaď: Zelerovité

Charakteristika rastliny rasca lúčna


Rasca je korenina aj liečivá rastlina. Je to dvojročná bylina s aromatickým koreňom. V prvom roku vyrastá z koreňa ružica prízemných listov a v druhom až 100 cm vysoká rozkonárená hranatá dutá stonka. Stonkové listy sú perovito delené a ich lístočky perovito strihané na nitkovité segmenty.

Drobné biele päťpočetné kvety sú usporiadané do zložených okolíkov. Plod je visiaca rozpadavá dvojnažka. Plody dozrievajú od júna do augusta.

Výskyt a pestovanie

Rasca lúčna bola známa už v neolite. V celej Európe sa pestuje už od stredoveku. V prírode u nás rastie voľne na lúkach, medziach a pastvinách od nížin až do podhorského pásma. Ako korenina sa hojne pestuje v záhradkách a vyšľachtené odrody aj v poľných podmienkach.Rozmnožuje sa semenami.

Zber a úprava

kvety rasceZberajú sa plody, z ktorých sa pri menšom množstve rastlín semená vyžmolia, pri väčšom počte vymlátia. Zber prebieha v čase, keď sa plody začínajú sfarbovať do hneda a asi dve tretiny plodov sú zrelé. Pri neskoršom zbere by vznikali veľké straty samovoľne vypadávajúcich semien.

Rastliny sa dosušujú v snopoch na poli, vo zväzkoch alebo na plachtách, a potom sa mlátia.Semená sa čistia a dosušujú.

Účinné látky

Medzi účinné látky rasce patrí najmä silica, ktorej hlavnými zložkami sú karvón a limonén. Okrem toho obsahuje aj flavonoidy, sacharidy, proteíny, mastný olej, triesloviny a živicu.

Rasca lúčna a jej liečivé účinky na:

  • nadúvanie
  • kŕče tráviaceho traktu
  • podpora činnosti pečene
  • podpora činnosti žlčníka
  • plesne v črevách a kvasinky
  • obnova mikroflóry po užívaní antibiotík
  • kašeľ
  • antibakteriálne účinky
  • astma
  • bolesti hlavy
  • migréna
  • trávenie materského mlieka
  • tvorba materského mlieka u žien (podpora laktácie)

Použitie

Zápar

Dve lyžičky rozomletých semien sa zalejú jedným pohárom vriacej vody. Pije sa dva- až trikrát denne.

Celé plody alebo prášok

semená rasceJedna lyžička rozžuvaných alebo na prášok rozomletých plodov sa prehltne alebo pridá do jedla.

Oleum carvi

Farmaceutický priemysel získava z plodov silicu, ktorá sa predáva ako rascový olej (Oleum carvi), Pri črevných parazitoch sa z nej užívajú 3 – 4 kvapky nakvapkané na cukor trikrát denne.

Rascový olej na masáž brucha

Na relaxačnú masáž brucha u dojčiat, seniorov a detí, ktorá zabraňuje nadúvaniu, je ideálny rascový olej. Zmiešajte 5 ml éterického oleja (najlepšie pipetou) s 45 ml olivového oleja v malej fľaštičke. Na masáž brucha stačí 20-40 kvapiek. Brucho masírujte jemne v smere hodinových ručičiek tam, kde prebieha hrubé črevo a okolo pupka s tým, že pupok vynecháte (je príliš citlivý).

Zaujímavosti:

  • Rasca lúčna je obľúbenou koreninou.
  • V liehovarníctve sa používa na výrobu rascovice (kmínky). Doma sa rascovica môže pripraviť ako lieh tak, že rozomletá alebo rozdrvená rasca sa zaleje liehom alebo vodkou a užíva sa najviac jeden kalištek denne.
  • Jej semeno sa používa celé alebo zomleté. Zomletá rasca sa používa najmä do jedál, ktoré sa nevaria, napr. na korenenie šalátov, nátierok a pod. Celá sa používa do polievok, omáčok, mäsitých jedál, ale aj do pečiva, chleba a iných pokrmov. Celá rasca je výborná aj do nakladanej kyslej kapusty a cvikly. V jedlách sa však nekombinuje s inými koreninami. Dobre sa totiž znáša iba s čiernym korením a so soľou.
  • V Rusku sa slávil “rascový deň”, kedy sa piekli koláče, chlieb, perník, varila polievka, kapusta a zemiaky a pil sa rascový kvas.
  • Rasca lúčna bola oddávna hojne používaná bylina, pripisovali  sa jej aj magické vlastnosti. Mala odháňať ježibaby a udržať vernosť milencov a tiež vernosť hrdličiek holubov a domácej hydiny. Podľa chovateľov holubov sa holub nikdy nezatúla, keď má na sebe nalepený kúsok cesta s rascou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button