Ovos siaty

ovosLatinsky: Avena sativa
Česky: Oves setý
Ľudovo: Ovos
Čeľaď: Lipnicovité

Charakteristika rastliny ovos siaty


Ovos siaty je jednoročná tráva, ktorá sa pestuje ako obilnina. Hladké steblo je vysoké 60 – 120 cm, listy sú úzke a sediace, kvety sú usporiadané v metline z kláskov visiacich na drsných stopkách.

Klásky sú zväčša dvojkveté s veľkými, rovnako dlhými plevami a plevicami. Plod je zrno.

Výskyt a pestovanie

Pochádza z východnej Európy. U nás sa pestuje ako obilnina na poliach vo viacerých odrodách, najmä v horských oblastiach.

Zber a úprava

ovos siatyOvos siaty sa v období zrelosti kosí a po vymlátení dosúša. Na dietetické a liečebné účely sa využíva zrno, niekedy aj slama.

Výhodne možno využiť zrno upravené vo forme ovsených vločiek, ktoré sú dostupné v predajniach potravín alebo bioproduktov.

Účinné látky

Zrná obsahujú saponiny, škrob, proteíny, vitamíny, flavény, enzýmy a iné látky, ako napr. vanilínglykozid. V slame je pektín, malé množstvo karoténov a kyselina kremičitá.

Ovos siaty a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Nálev

Dve až tri čajové lyžičky rozdrvených zŕn alebo vločiek napučaných v jednej šálke vody sa užívajú trikrát denne, najmä pri nervovej vyčerpanosti, nespavosti a nechutenstve.

Odvar

Avena sativaPri liečbe vysokého krvného tlaku sa dve polievkové lyžice zŕn alebo vločiek varia v 200 ml vody. Po vyvarení asi polovice vody sa odvar scedí, rozdelí na tri časti a pije ráno, napoludnie a večer.

Kaša, polievka

Kaša z ovsených vločiek alebo polievka nimi zahustená sa používajú na podporu trávenia a peristaltiky čriev. Kaša sa môže krátko povarit‘ vo vode, osladiť alebo osoliť. Slaná dobre chutí s čerstvou alebo opraženou cibuľkou.

Môže sa však pripraviť aj zo surových vločiek, ktoré sa nechajú napučať vo vode niekoľkohodín (od večera do rána), potom sa krátko zohrejú a dochutia medom, rastlinným tukom, škoricou alebo strúhanými orechmi a jedia sa s čerstvým ovocím či kompótom.

Odvar zo slamy

Zvonka sa používa odvar zo slamy alebo aj z vločiek vo forme kúpeľa pri únave nôh, reume, ischiase a kožných chorobách.

Ovsená voda

Pripravuje sa nasypaním dvoch polievkových lyžíc zrna ovsa do jedného litra vody. To sa potom varí päť minút a scedí. Získaná tekutina sa môže osladiť medom a piť počas celého dňa.

Zaujímavosti:

  • Hoci je ovos siaty oddávna známy najmä ako krmivo pre kone, dnes patrí medzi najvhodnejšie prvky zdravej výživy človeka.
  • Vločky by nemali chýbať ani na jedálnom lístku športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Sú vhodné aj pre diabetikov.
  • Ovsené vločky sú vo forme kaše výborné na raňajky, ale pridávajú sa aj do polievok na ich zahustenie, do omáčok, ale aj do nátierok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button