Jastrabina lekárska

jastrabina lekárskaLatinsky: Galega officinalis
Česky: Jestřabina lékařská
Ľudovo: Jastrabina liečivá,jastrabina,kozia ruta
Čeľaď: Bôbovité (Fabaceae)

Charakteristika rastliny


Jastrabina je trváca bylina, dorastajúca do výšky až 100 cm. Na jej lysej, riedko rozkonárenej rýhovanej stonke vyrastajú z pazúch prilístkov striedavé, nepárno pérovito zložené kopijovité listy, zakončené osťou.

Fialovosivé súmerné kvety sú päťpočetné, zoskupené do dlhostopkatých strapcov. Plody sú priame mnohosemenné struky.

Výskyt a pestovanie

U nás rastie Jastrabina lekárska iba ojedinele na vlhkých a teplých stanovištiach. Pestuje sa v záhradách a vyšľachtené odrody pre farmaceutické potreby aj na poliach. Vyžaduje si úrodnú vápenatú a dobre zavlažovanú pôdu. Ošetruje sa ako okopanina. Niekedy vymŕza.

Zber a úprava

kvet jastrabiny lekárskejZbiera sa vňať a semená. Na zber sa využívajú najmä pestované rastliny. Vňať sa zberá na začiatku kvitnutia v dĺžke asi 10 – 12 cm počas troch rokov, vždy 2-krát až 3-krát do roka.

Suši sa v tenkej vrstve alebo vo zväzkoch na vzdušnom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Semená sa na jeseň vymlátia zo strukov, sušia a čistia.

Účinné látky

Jastrabina obsahuje najmä alkaloid galegín, viaceré fiavónové glykozidy, horčinu, saponin a triesloviny.

Jastrabina lekárska a jej liečivé účinky na:

  • cukrovka
  • vysoký hladina cukru v krvi, hyperglykémia – znižuje ju
  • materské mlieko
  • podpora tvorby materského mlieka – laktácia
  • močopudné vlastnosti
  • potopudné vlastnosti
  • kožné choroby

Použitie

Zápar – odvar

bylinka jastrabinaDve polievkové lyžice nadrobno posekanej vňate sa zalejú 600 ml vriacej vody a nechajú sa vylúhovať.

Pred lúhovaním sa zaparená vňať môže aj 3 minúty povariť. Po precedení sa užíva 6-krát denne po 80 ml, 15 minút pred jedlom a 30 minút po jedle.

Zápar z plodov (semien)

Dve kávové lyžičky rozdrvených plodov alebo semien sa zalejú pol litrom horúcej vody. Po vylúhovaní sa vypijú po dúškoch v priebehu dňa pri nedostatočnej tvorbe mlieka dojčiacich matiek.

Zaujímavosti:

  • Jastrabina sa používa na zvyšovanie tvorby mlieka na základe praktickej skúsenosti ľudových liečiteľov. Prvé pokusy boli pravdepodobne motivované skutočnosťou, že sa ako krmivo s úspechom používala na zvyšovanie dojivosti kráv.
  • Lekársky výskum novorodencov dokazuje, že dojčenie detí, donedávna často zanedbávané, je veľmi podstatnou súčasťou starostlivosti o ich zdravý telesný aj duševný vývin. Pre niektoré matky, najmä také, ktoré nemajú prebytok mlieka, alebo sú mimoriadne precitlivelé, však dojčenie môže byť dosť veľkým problémom. Podľa reakcii dieťaťa sa totiž domnievajú, že je hladné a materské mlieko mu nestačí. Táto skutočnosť môže matku psychicky natoľko znepokojiť, že to má spätný negatívny vplyv aj na tvorbu jej mlieka a často prevedie dieťa predčasne na umelú výživu.
  • Jastrabina lekárska patrí medzi niekoľko málo liečivých rastlín, ktoré pomáhajú pri zvyšovaní tvorby materského mlieka, často pomôže preklenúť kritické obdobie a zachrániť dojčenie na niekoľko ďalších týždňov alebo aj mesiacov. Každý ďalší mesiac je pre dojčenie veľmi cenný. Jastrabina je aj súčasťou viacerých farmaceutických prípravkov, ktoré sa pri takýchto situáciách ponúkajú.
  • Jastrabina lekárska je od počiatku spájaná s mliekom, latinský názov galega znamená prinášajúci mlieko.
  • Z extraktu z drvených semien sa vyrábajú masti na určité typy ekzémov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button