Fazuľa záhradná

fazuľa záhradná

Latinsky: Phaseolus vulgaris
Česky: Fazole záhradní
Ľudovo: Smraďoch
Čeľaď: Bôbovité

Charakteristika rastliny


Fazuľa záhradná je dobre známa a obľúbená pestovaná strukovina. Je to jednoročná bylina, ktorej kríčkovité formy dosahujú výšku až 50 cm a popínavé až niekoľko metrov. Listy sú perovito zložené, trojpočetné s vajcovitými celistvookrajovými končistými lístkami.

Kvety sa vyvíjajú v málokvetých strapcoch, sú päťpočetné a obojpohlavné. Biela, červená, ružová, žltkastá alebo bielo-červená koruna kvetov sa skladá z člnka, dvoch krídel a striešky. Fazuľa záhradná je zväčša samoopelivá, zriedka cudzoopelivá. Plody sú struky, z hľadiska veľkosti, tvaru, sfarbenia, ale aj počtu, tvaru, veľkosti a sfarbenia semien veľmi variabilné.

Výskyt a pestovanie

Fazuľa sa rozšírila do Európy z tropickej Ameriky. U nás sa pestuje zo semien veľa odrôd ako strukovina na poliach a v záhradách. V semenných bankách sa nachádzajú tisíce odrôd a foriem tejto rastliny. Na farmaceutické účely (z hľadiska liečebného) sú dôležité odrody s mäsitými žltozelenými strukmi.

Zber a úprava

Zbierajú sa strukfazuľa bez luskuy vhodných odrôd v čase, keď sú semená zrelé, ale struky nie sú ešte celkom suché.

Semená sa vylúskajú a struky sa dosušia v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote 40 °C.

Účinné látky

Fazuľa obsahuje glukokinín, viaceré aminokyseliny (arginín, tryptofán, asparagín, tyrozín), flavonoidy, sacharidy, kyselinu kremičitú a minerálne látky.

Fazuľa záhradná a jej liečivé účinky:

Použitie

Odvar

Pripraví sa zo štyroch hrstí vysušených rozdrobených strukov, ktoré sa nechajú niekoľko hodín napučať v dvoch litroch vody a potom sa voda varom odparí asi na pol litra tekutiny. Pije sa pred jedlom.

Zápar

fazuľový luskPripravuje sa z čajov obsahujúcich fazuľové struky, ktoré sa vyrábajú vo farmaceutickom priemysle.

Jedna polievková lyžica čajovej zmesi sa zaleje štvrť litrom vody a nechá sa vylúhoval‘. Čaj sa pije teplý trikrát denne.

Čaj

Dve lyžice zmesi dáme do 1/2 l vody, privedieme do varu a krátko, najviac minútu, povaríme. Prikryté necháme potom asi 15 minút vylúhovať. Pijeme trikrát denne po tretine množstva.

Zaujímavosti:

  • Mladé fazuľové struky sú cennou a výbornou zeleninou, vhodnou na prípravu polievok, omáčok, príloh a šalátov. Výhodne sa uchovávajú aj zmrazením po pokrájaní a krátkom povarení.
  • Semená fazule obsahujú výživný legumín a škrob. Balastné látky zo semenných obalov sú cenné na úpravu peristaltiky čriev.
  • Niektoré odrody fazule sa pre svoje pekné kvety a struky využívajú aj ako okrasné rastliny.
  • Neznáša sa s hrachom, majú podobné nároky na pôdu. Nepestujeme ju s cibuľovinami (pór, cibuľa, cesnak), nerozumie si ani s feniklom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button