Chren dedinský

chren dedinskýLatinsky: Armoracia rusticana
Česky: Křen selský
Ľudovo: Chren, Kren
Čeľaď: Kapustovité

Charakteristika rastliny


Chren dedinský je trváca rastlina s dlhými, hrubými valcovitými koreňmi. Má veľké prízemné listy s podlhovastou vrúbkovanou čepeľou.

Stonka dorastajúca do 100 cm má sediace, často perovito strihané listy. Na vrchole rozkonárenej stonky sú strapce bielych kvetov. Plod je guľatá šešuľka.

Výskyt a pestovanie

Pochádza z východnej Európchren dedinský celýy. U nás sa niekedy pestuje v záhradách alebo na poli pre koreň štipľavej chuti, ktorý sa využíva ako príloha k mäsu alebo inému jedlu, na prípravu omáčok, pri nakladaní uhoriek a pod. Na lúkach, trávnikoch, úhoroch a popri potokoch často splaňuje.

Zber a úprava

Koreň sa zbiera v jeseni. Používa sa čerstvý alebo nastrúhaný. Po nastrúhaní sa môže uchovávať aj ako zmrazený alebo v kyslom octovom náleve, prípadne ako macerát vo víne.

Účinné látky

Obsahuje horčičnú silicu, ktorá po nastrúhaní koreňa spôsobuje štipľavú chuť, vitamín C a fytoncídy obmedzujúce rozmnožovanie baktérií.

Chren dedinský a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Čerstvý

Postrúhaný koreň sa používa na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev.

Šťava alebo macerát

V červenom víne sa používa proti únave a zvonka na čistenie pleti.

Sirup

armoracia rusticanaKoreň sa rozreže na tenké plátky alebo sa postrúha a zasype cukrom.

Uvoľnený sirup sa užíva proti kašľu a pri oslabenom organizme v množstve asi 2 – 3 lyžičky denne.

Kozmetika

Čerstvá šťava z chrenu zmiešaná s vodou (prípadne i liehom) čistí, regeneruje a dezinfikuje mastnú a nečistú pleť. Je však potrebné dbať na to, by pokožka s touto pleťovou vodou nebola v styku príliš dlho.

Zaujímavosti:

  • Chren dedinský zmierňuje reumatické bolesti, bolesti hlavy a iné bolesti pri použití zvonka. Postrúhaný koreň zmiešaný s múkou a malým množstvom masla zmierňuje bolesť, ak sa prikladá zabalený v tenkom plátne na boľavé miesta, pokým nezačne páliť.
  • Chrenový nálev sa pripraví z jemne nastrúhaného chrenu, šťavy z celého citróna, lyžice medu a lyžice olivového oleja. Môže sa pridať aj sladká smotana.
  • Postrúhaný chren výborne chutí aj po pridaní do majonézy alebo do vyšľahanej smotany.
  • Chrenová omáčka sa pripraví z 500 ml mlieka alebo sladkej smotany, dvoch lyžíc múky, soli a 20 g nastrúhaného chrenu. Zo studenej smotany sa odoberie asi 100 ml na rozmiešanie múky a ostatok sa uvedie do varu. Vriace mlieko sa za stáleho miešania zahustí kašou z múky, osolí sa a pridá nastrúhaný chren. Varí sa za stáleho miešania 3 – 5 minút. Chutná je k mäsu, ale aj k vajciam, cestovinám a iným pokrmom.
  • Chuť čerstvého chrenu zjemní citrónová šťava a cukor.
  • Chren dedinský má vysoký obsah vitamínov a jeho chrumkanie je dobrým liekom na paradentózu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button