Chren dedinský
Latinsky: Armoracia rusticana
Česky: Křen selský
Ľudovo: Chren, Kren
Čeľaď: Kapustovité
Charakteristika rastliny
Chren dedinský je trváca rastlina s dlhými, hrubými valcovitými koreňmi. Má veľké prízemné listy s podlhovastou vrúbkovanou čepeľou.
Stonka dorastajúca do 100 cm má sediace, často perovito strihané listy. Na vrchole rozkonárenej stonky sú strapce bielych kvetov. Plod je guľatá šešuľka.
Výskyt a pestovanie
Pochádza z východnej Európy. U nás sa niekedy pestuje v záhradách alebo na poli pre koreň štipľavej chuti, ktorý sa využíva ako príloha k mäsu alebo inému jedlu, na prípravu omáčok, pri nakladaní uhoriek a pod. Na lúkach, trávnikoch, úhoroch a popri potokoch často splaňuje.
Zber a úprava
Koreň sa zbiera v jeseni. Používa sa čerstvý alebo nastrúhaný. Po nastrúhaní sa môže uchovávať aj ako zmrazený alebo v kyslom octovom náleve, prípadne ako macerát vo víne.
Účinné látky
Obsahuje horčičnú silicu, ktorá po nastrúhaní koreňa spôsobuje štipľavú chuť, vitamín C a fytoncídy obmedzujúce rozmnožovanie baktérií.
Chren dedinský a jeho liečivé účinky na:
- rekonvelescencia po chorobách a liečbe antibiotikami
- posilnenie organizmu
- antibiotické účinky
- antiseptikum – dezinfikuje sliznice
- prechladnutie, zápal horných dýchacích ciest
- silný dávivý kašeľ, zahlienenie
- zápaly močových ciest
- trávenie
- zlepšuje metabolizmus (látkovú výmenu)
- mikroflóra čriev po liečbe antibiotikami
- zadržiavanie vody v tele – močopudný účinok
- bolesti chrbta, bolesti chrbtice, ischias
- reuma, reumatizmus, reumatoidná artritída
- nádcha
- mastná pleť
- dezinfekcia pleti
- zápal ďasien, gingivitída, paradontóza
Použitie
Čerstvý
Postrúhaný koreň sa používa na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev.
Šťava alebo macerát
V červenom víne sa používa proti únave a zvonka na čistenie pleti.
Sirup
Koreň sa rozreže na tenké plátky alebo sa postrúha a zasype cukrom.
Uvoľnený sirup sa užíva proti kašľu a pri oslabenom organizme v množstve asi 2 – 3 lyžičky denne.
Kozmetika
Čerstvá šťava z chrenu zmiešaná s vodou (prípadne i liehom) čistí, regeneruje a dezinfikuje mastnú a nečistú pleť. Je však potrebné dbať na to, by pokožka s touto pleťovou vodou nebola v styku príliš dlho.
Zaujímavosti:
- Chren dedinský zmierňuje reumatické bolesti, bolesti hlavy a iné bolesti pri použití zvonka. Postrúhaný koreň zmiešaný s múkou a malým množstvom masla zmierňuje bolesť, ak sa prikladá zabalený v tenkom plátne na boľavé miesta, pokým nezačne páliť.
- Chrenový nálev sa pripraví z jemne nastrúhaného chrenu, šťavy z celého citróna, lyžice medu a lyžice olivového oleja. Môže sa pridať aj sladká smotana.
- Postrúhaný chren výborne chutí aj po pridaní do majonézy alebo do vyšľahanej smotany.
- Chrenová omáčka sa pripraví z 500 ml mlieka alebo sladkej smotany, dvoch lyžíc múky, soli a 20 g nastrúhaného chrenu. Zo studenej smotany sa odoberie asi 100 ml na rozmiešanie múky a ostatok sa uvedie do varu. Vriace mlieko sa za stáleho miešania zahustí kašou z múky, osolí sa a pridá nastrúhaný chren. Varí sa za stáleho miešania 3 – 5 minút. Chutná je k mäsu, ale aj k vajciam, cestovinám a iným pokrmom.
- Chuť čerstvého chrenu zjemní citrónová šťava a cukor.
- Chren dedinský má vysoký obsah vitamínov a jeho chrumkanie je dobrým liekom na paradentózu.