Cesnak cibuľový (cibuľa)
Latinsky: Allium cepa
Česky: Cibule setá
Ľudovo: Cibuľa, Cibuľka, Cibuľa kuchýnska
Čeľaď: Ľaliovité
Charakteristika rastliny cesnak cibuľový
Cesnak cibuľový je lysá sivozelená bylina s guľatou, často sploštenou, bielou, žltkastou alebo mierne do fialova sfarbenou cibuľou. Má priamu stonku, vysokú 30 až 50 cm, pri báze listnatú.
Jej listy sú čiarkovité, zahrotené a kratšie ako stonka. Zelenenkasté kvety sa vyvíjajú v bohatom okolíku, často obalenom lukom. V tulci sa pri niektorých odrodách vyvíjajú na stopkách kvetov aj pacibuľky. Plody sú guľaté lobolky. Niektoré odrody cibule kvitnú v druhom, iné odrody až v treťom roku po vysiali.
Výskyt a pestovanie
Pochádza pravdepodobne z Prednej Ázie. Do Európy ju priniesli Rimania. U nás sa oddávna pestuje ako zelenina zo semien a alebo zo sadzačky. Semeno sa vysieva skoro na jar, do hĺbky 1 – 1,5 cm, v riadkoch vzdialených od seba 20 cm.
V prvom roku sa zo semien vyvinú rastliny s malými cibuľkami. Po zaschnutí vňate sa cibuľky vyberú z pôdy, zbavia sa zvyškov stonky a nechajú sa usušiť.
V teplejších oblastiach sa už na jeseň a v chladnejších oblastiach skoro na jar vysadia do pôdy ako tzv. sadzačka. Z nej sa vyvinú rastliny s vňaťou a veľkými cibuľami.
Zber a úprava
Cesnak cibuľový sa môže vyberať z pôdy postupne, najprv ako mladá cibuľka, chutná ku chlebu a do šalátov, neskôr na všestranné použitie v kuchyni. Mladá cibuľka sa konzumuje aj spolu s listami. Po zaschnutí vňate sa všetka cibuľa vyberie z pôdy, očistí sa a nechá sa voľne vysušiť. Uchováva sa v suchom a chladnom, najlepšie tmavom priestore až do novej úrody.
Účinné látky
Silice s obsahom síry sú účinnými látkami cibule aj iných druhov rodu Allium. Okrem nich obsahuje cukry, proteíny, vitamíny A, S-komplex, C a D, fytoncidy, všetky dôležité minerálne látky, z mikroelementov najmä zinok, slizové a pektínové látky. Slzotvornú reakciu vyvolávajú viaceré obsahové látky. Jednou z nich je propiónaldehyd.
Cesnak cibuľový a jeho liečivé účinky na:
- antibiotický účinok
- protivírusový účinok
- chrípka
- prechladnutie
- angína
- kašeľ
- zahlienenie
- bronchitída,
- vysoký tlak krvi
- astma bronchiale
- nadúvanie
- trávenie
- likvidácia nežiadúcich baktérií – hnilobné a kvasné baktérie
- hnilobné procesy v čreve, v črevách
- zápcha
- impotencia
Použitie
Čerstvá cibuľa
Mala by byt‘ dennou súčasťou našich jedál. Môže v strave čiastočne vyvážiť aj mastné jedlá. Potieranie čerstvou cibuľou pomáha aj pri bodnutí hmyzom, pohryzení psom alebo poškrabaní mačkou.
Sirup
Pripraví sa z 3 – 4 stredne veľkých cibúľ, ktoré sa rozdrvia v mixéri a výdatne polejú medom. Zmes sa pri občasnom premiešaní nechá stáť asi 2 hodiny a potom sa pretlačí cez gázu. Pri zápale priedušiek, kašli alebo chrípke sa pije lyžička šťavy každú hodinu.
Kozmetika
Cesnak cibuľový sa používa hlavne vo vlasovej kozmetike. Výťažky zo silice (šťava z cibule zmiešaná s vodou) obmedzujú mastenie vlasov, tvorbu lupín a prekrvujú pokožku hlavy.
Zaujímavosti:
- Tepelným spracovaním sa z cibule veľa cenných látok stráca. Napriek tomu si naše jedlá ťažko vieme predstaviť bez lákavej chuti smaženej, varenej alebo dusenej cibule. Cibuľa je aj významná konzervárenská surovina. Pridáva sa do rôznych druhov zeleniny, húb aj mäsa.
- Čerstvá rozkrojená cibuľa sa prikladá na bodnutie hmyzom.