Čakanka obyčajná
Latinsky: Cichorium intybus
Česky: Čekanka obecná
Ľudovo: Modrý kvet
Čeľaď: Čakankovité
Charakteristika rastliny čakanka obyčajná
Čakanka obyčajná je u nás veľmi známa a rozšírená trváca rastlina. Z jej vretenovitého, rozkonáreného bledožltého koreňa vyrastá v prvom roku prízemná ružica perovito zárezových listov.
V druhom roku vyrastá väčší počet vysokých stoniek s protistojnými sediacimi celistvými listami. Krásne jasnomodré obojpohlavné jazykovité kvety sú usporiadané v 1- až 3-početných koncových alebo pazušných úboroch. Kvety majú v priemere asi 4 cm. Plody sú vajcovité nažky. Celá rastlina obsahuje horké biele mlieko. Je medonosná.
Výskyt a pestovanie
U nás rastie ako burina pri cestách, na rumoviskách, násypoch, úhoroch a pod. Šľachtená sa pestuje ako okopanina. Rozmnožuje sa semenami.
Zber a úprava
Zbierajú sa vňať a koreň. Svieža vňať spolu s kvetmi sa zbiera predpoludním a suší sa na tienistom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 50 °C.
Korene sa vyberajú zo zeme v septembri, októbri alebo na jar. Umyjú sa a rozkrájajú na 10 – 15 cm dlhé kúsky. Sušia sa v tieni.
Účinné látky
Čakanka obyčajná obsahuje najmä v mliečnej šťave laktucin, horčinu cichorín, intibín, namiesto cukru inufín, okrem toho cholín a v koreni aj silicu, živicu a triesloviny.
Čakanka obyčajná a jej liečivé účinky na:
- choroby pečene
- choroby žlčníka
- bolesť žlčníka pri žlčníkových kameňoch
- bolesť obličiek
- močopudný účinok
- zápcha
- vyplavenie prebytočné žlče
- otrava pečene
- anorexia
- cukrovka
- precitlivený žalúdok
- žalúdočné vredy
Použitie
Zápar
Jedna lyžička posekanej sušenej vňate sa preleje pohárom vriacej vody a pije sa trikrát denne.
Odvar
Jedna lyžička pokrájaného sušeného koreňa sa povarí v dvoch šálkach vody a pije sa pri ťažkostiach žalúdka aj pečene. Odvar z vňate sa môže prikladať na vredy a vyrážky.
Upražená čakanka
Upražený koreň pri teplote 140 stupňov Celzia nahrádza kávu – cigóriu. Tento spôsob využitia byliny je známy už z roku 1690 v Holandsku.
Zaujímavosti:
- Z koreňa sa vo farmaceutickom priemysle získava inulín. Využíva sa vo výžive chorých na cukrovku. Z koreňov pestovaných rastlín sa vyrába náhrada kávy – cigória.
- Mladé listy a ich púčiky sú v kuchyni vhodné na prípravu šalátu. Chutný čakankový vitamínový šalát sa môže pripraviť z mladých lístočkov čakanky, púpavy a mladých vrcholčekov pŕhľavy. Všetko sa nadrobno poseká, pridá sa rovnaké množstvo postrúhaného jablka, trocha citrónovej šťavy, medu a prirodného alebo hroznového cukru, zamieša sa a nechá postáť. Môže sa jesť aj s kúskom maslového chleba so syrom.
- Čakanka obyčajná je podľa povesti zakliata panna, ktorá tak dlho márne čakala na svojho milého, kým sa vráti z vojny, až sa premenila na krásny belasý kvietok. Ľudia si však všimli, že niekedy rastie pri ceste aj čakanka s bielymi či ružovkastými kvetmi. A tak sa objavili aj nové povesti o dobrom človeku, ktorý bol zakliaty na bielu čakanku a hriešnom, zakliatom v belasej čakanke. V skutočnosti biele čakanky postihla mutácia génu zodpovedného za tvorbu belasého farbiva. Sú to teda mutanty s poruchou tvorby normálneho zafarbenia kvetu.
- V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, ktorá vraj dávala krásu a úspech. Čakanka si je vedomá svojej krásy. Akonáhle ju odtrhneme a hoc aj hneď dáme do vody, veľmi rýchlo zvädne.