Baza čierna

rastlina baza čiernaLatinsky: Sambucus nigra
Česky: Bez černý
Ľudovo: čierna baza, psia baza, pánbožkova apatieka, bez, biedza
Čeľaď: Pižmovkovité

Charakteristika rastliny


Baza čierna je 3 – 5m vysoký ker. Konáre ma vyplnené bielym pletivom stržňa. Opadavé protistojné nepárno perovité listy sú zložené z 3 – 5 lístkov. Drobné päťpočetné voňavé bielé kvety sú usporiadané do plochých chocholíkovitých súkvetí.

Plody sú lesklé tmavofialové až čierne guľovité kôstkovičky. Plody dozrievajú v auguste až v septembri. Sú vynikajúcou jesennou potravinou voľne žijúcich vtákov.

Výskyt

Baza čierna je rozšírená v celej Európe. Veľmi často rastie pri plotoch, cestách, na okrajoch lesov a v krovinách od nížin až do podhorského písma. V záhradách sa pestujú aj okrasné formy so škvrnitými lalokovitými listami, ktoré sa však nezbierajú na liečebné účely.

Zber a úprava

kedy kvitne bazaZbierajú sa kvety aj plody. Súkvetia sa za suchého počasia trhajú alebo strihajú ešte pred úplným rozvinutím kvetov a tie sa z nich odtrhávajú na sita. Sušia sa v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Plody sa používajú čerstvé na prípravu šťavy, alebo sa sušia podobne ako kvety.

Kvitnutie: máj – jún

Zber: kvety máj – jún, plody august – september

Účinne látky

Kvet bazy čiernej obsahuje flavonoidy, najmä rutin, triesloviny, glyzid sambunigrín, organické kyseliny, cholín, sacharidy, stopy silice a vitamín C.

Zrelé plody neobsahujú sambunigrín, ktorý je jedovatý. Obsahujú veľa antokyánového farbiva, sacharidy, pektín, živicu, karotén, vitamíny B a C, kyselinu pantotenovú a iné.

Baza čierna a jej liečivé účinky:

Použitie:

Zápar

jedle plody bazy čiernejPripraví sa z jednej lyžice sušených kvetov a litra vriacej vody. Odporúča sa piť denne 3 – 5 pohárov pri prechladnutí alebo reumatických bolestiach. Na vyplachovanie úst sa používa zápar z dvoch lyžíc drogy na liter vody.

Šťava z plodov

Pôsobí potopudne, povzbudzuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou, zmierňuje bolesti pri migréne, neuralgických ťažkostiach a mierne preháňa.

Odvar z plodov

Sušené plody sa varia 15 minút v množstve asi 30g na šálku vody. Pije sa pred jedlom ako laxativum (preháňadlo) alebo ako prostriedok na prečistenie tráviaceho traktu.

Džem z bobúľ bazy čiernej

Guličky bazy rozvaríme. Keď sa časť vody odparí, vychladnutou hmotu prepasírujeme. Na liter tejto šťavy dáme 400 g kryštálového cukru a varíme, až sa množstvo šťavy zmenší o polovicu. Nakoniec pridáme trochu kyseliny citrónovej. Ešte horúci džem nalejeme do pohárov, uzavrieme a uložíme.

Šťava z bobúľ bazy čiernej

Dobre vyzreté plody bázy umyjeme, rozvaríme a prelisujeme. Získanú šťavu privedieme do varu (žiadnu vodu nepridávame) a na liter šťavy pridáme 300 g cukru a jednu kávovú lyžičku kyseliny citrónovej. Plníme do fliaš a sterilizujeme pri teplote 80 ° C 20 minút.

Zaujímavosti:

  • Kvety aj plody bazy čiernej sa používajú na domácu výrobu štiav a vína, plody na výrobu lekvárov.
  • V minulosti sa plody používali aj na farbenie hroznového vína.
  • Príbuzný druh baza chabzdová (Sambucus ebulus) sa niekedy používa pri chorobách močových ciest. Je však jedovatá, a preto ju možno použiť iba na lekársky predpis.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button