Žltačka typu A

Žltačka typu AŽltačka typu A patrí medzi vírusové infekčné hepatitídy. Preložené do slovenčiny to znamená, že ide o infekčnú chorobu spôsobenú vírusmi, ktorá sa prejavuje zápalom tkaniva pečene. teraz si povedzme hlavné informácie o príčinách, prejavoch, diagnostike, prognóze, prevencií a liečbe tejto choroby.

Žltačka typu A a jej príčiny


Príčinou je vírus hepatitídy A, ktorý sa u chorého človeka vylučuje stolicou a šíri sa v prostredí s nedokonalou hygienou („choroba špinavých rúk“). Má tendenciu k šíreniu v epidémiách.

Na lekárskych fakultách sa stále spomína epidémia v Československu v roku 1979, keď sa desiatky tisíc ľudí nakazili z mrazených jahôd pôvodom z Poľska.

Prejavy

Od nákazy do začiatku príznakov väčšinou uplynú 4 týždne. Sám vírus nám príliš neškodí a ťažkosti vznikajú skôr na základe imunitnej odpovede organizmu.

Príznaky môžu byť pomerne mierne a zahŕňajú únavu, zvýšenú teplotu, nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie a hnačky.

Pomerne často sa objaví aj žltačka (tj. žlté zafarbenie očného bielka, kože a slizníc).

Diagnostika

Dôležité je pacienta vypočuť, zistiť vyššie uvedené ťažkosti a prípadne získať informácie o výskyte žltačky typu A v jeho okolí.

V krvných náberoch nájdeme zvýšenie pečeňových testov a špeciálnymi vyšetreniami môžeme nájsť aj protilátky proti vírusu žltačky A, čím je diagnóza definitívne potvrdená.

Prognóza

Prognóza je výborná.

Žltačka typu A nespôsobuje chronické poškodenie pečene ani cirhózu a po relatívne krátkej dobe dôjde k plnému uzdraveniu.

Prevencia

Existuje vakcína, ktorá sa nepodáva všetkým občanom, ale môžu ju preventívne dostať cestovatelia do miest s nižšou hygienickou úrovňou.

Liečba

Pacient je hospitalizovaný na infekčnom oddelení (tj. robí sa izolácia), má zákaz piť alkohol a dostáva diétne netučnú stravu.

Môžu sa podávať aj lieky na ochranu tkaniva pečene (tzv. hepatoprotektíva), ale ich účinky nemožno považovať za zázračné.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/zloutenka-typu-a

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button