Nedostatok kremíka

Nedostatok kremíkaKremík je prvok, ktorý sa v našom tele vyskytuje len v malom množstve. Má však význam pre kostný metabolizmus, ovplyvňuje kvalitu novoutvoreného spojivového tkaniva, spomaľuje proces starnutia (pomáha brániť oxidačnému stresu) a chráni kardiovaskulárny systém. Nedostatok kremíka, čo môže tento stav spôsobiť a ako sa prejavuje, ako ho liečiť a diagnostikovať?

Kremík sa v potrave vyskytuje skôr v rastlinách, vyšší obsah sa udáva napríklad v jablkách, cereáliách, orechoch, pomarančoch, cibuľu a mrkve.

Denná dávka kremíka sa odporúča v množstvách: u detí do 18 rokov 20-30 mg, u dospelých 25-30 mg a u ľudí nad 60 rokov 30-40 mg.

Kremík je druhý najrozšírenejší prvok v prírode a súčasne jeden z najdôležitejších stopových prvkov. V ľudskom tele sa vyskytuje najčastejšie vo forme kyseliny kremičitej, a v množstve asi 1 g.

Kremík plní v ľudskom organizme rozličné funkcie, ktoré vyplývajú z vlastností tohto prvku. Je schopný viazať vodu, zlučuje sa s mnohými zlúčeninami a vytvára pevné štruktúry.

Nedostatok kremíka a jeho príčiny


Príčinou nedostatku je zvyčajne znížený prísun kremíka potravou.

V našich zemepisných šírkach sú najviac ohrození alkoholici a ženy s mentálnou anorexiou.

Prejavy

Nedostatok kremíka sa odráža najmä v zhoršení kvality kože, vlasov a nechtov. Vlasy sú lámavé, strácajú lesk a viac vypadávajú, rovnako tak sa zvyšuje lámavosť nechtov.

Koža sa stenčuje, rany sa ťažko hoja. Bez kremíka sa urýchľuje proces aterosklerózy tepien, čo môže viesť k chorobám kardiovaskulárneho systému.

Kostný metabolizmus býva ovplyvnený v zmysle zhoršenia mineralizácie, urýchľuje sa proces osteoporózy, kosti sú potom krehkejšie a ľahšie sa lámu.

Ďalej môžu byť pozorované nešpecifické príznaky ako je únava, nechutenstvo a zmeny nálad.

Liečba

Nedostatok kremíka možno riešiť jeho zvýšeným príjmom v potrave, alebo podávaním v doplnkoch stravy.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/nedostatek-kremiku

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button