Kampylobakterióza
Kampylobakterióza je spôsobená Kampylobaktériami (Campylobacter), čo je druh špirálovitých baktérií, ktoré sú dobre známe infekčným lekárom ako relatívne častým pôvodcom hnačkových ochorení. Ako presnejšie sa táto choroba prejavuje, ako ju diagnostikovať a liečiť? Aké sú jej presné príčiny? Viac podrobnosti sa dozviete v nasledujúcom článku.
Príčiny kampylobakteriózy
Kampylobaktery prežívajú v surovom mäse, dokážu prežiť aj teploty v chladničke. Baktérie sú likvidované iba dôkladnou tepelnou úpravou mäsa.
Typickým zdrojom nákazy sú kupované grilované kurčatá, rizikový môže byť aj tatársky biftek.
Prejavy
Po prieniku baktérie do tráviaceho traktu dochádza k postihnutiu sliznice tenkého a hrubého čreva.
Rozvíja sa horúčkovité ochorenie, objavujú sa bolesti a kŕče brucha, typická je hnačka s krvou a hlienom v stolici.
Komplikácie
Kampylobakterióza môže po svojom vymiznutí naštartovať niekoľko ďalších chorôb ako napríklad známu Guillainov-Barrého syndróm, ktorá môže spôsobiť svalové obrny rôzneho rozsahu.
Diagnostika
Okrem klasického pohovoru a fyzikálneho vyšetrenia lekárom je dôležité mikrobiologické vyšetrenie stolice v laboratóriu, kde sa potom kampylobaktérie podarí vykultivovať.
Prevencia pred kampylobakteriózou
Hlavné je dodržiavať hygienické návyky a vyhýbať sa nedostatočne tepelne upravenému mäsu.
Liečba
Základom je dostatok tekutín a prevencia dehydratácie. Podať možno aj niektoré šetrnejšie antibiotiká, ktoré skracujú a zľahčujú priebeh choroby.
Dobre účinné sú najmä zlúčeniny rifaximín (napr. liek Normix) a klaritromycín (napr. liek Klacid).
Zdroj: https://www.stefajir.cz/kampylobakterioza
Použité zdroje: základné zdroje textu