Jačmenné zrno

Jačmenné zrnoJačmenné zrno (odborne latinsky hordeolum) je pomerne častým problémom, ktorý riešia oční lekári. Nie je nebezpečné, ale zvyčajne spôsobuje chorému niekoľko ťažkostí. Aké sú príčiny, prejavy, diagnostika a liečba jačmenného zrna? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

Príčiny jačmenného zrna


Podstatou problému je upchatie mazových žliazok alebo potných žliazok v oblasti očného viečka.

Dôjde k vzniku zápalu, následne potom môže dôjsť k infekcii ložiska baktériami.

Riziko sa zvyšuje pri častom šúchani očí a pri nedodržiavaní hygieny (neumývaní rúk, zdieľanie uterákov a pod.). Väčšie riziko vzniku infekcie majú aj pacienti s oslabenou imunitou (napr. chorí s cukrovkou).

Prejavy

Vytvorenie jačmenného zrna na oku sa prejaví ako začervenaný hrbolček (hrčka), ktorý sa nachádza na vonkajšej strane viečka, niekedy však vzniká na jeho vnútornej strane a je viditeľný až pri pretočení viečka. Jačmenné zrno obsahuje zápalovú tekutinu a niekedy hnis.

Viečko postihnuté škrobmi obsiahnutými v jačmennom zrne môže byť opuchnuté a začervenané, príslušné oko môže taktiež bolieť.

Žmurkanie býva nepríjemné, oko slzí a svrbí. Väčšie jačmenné zrná, ktoré tlačia na tkanivá oka môžu dokonca ľahko narušiť videnie.

Diagnostika

Hordeolum je viditeľné voľným pohľadom, diagnózu môže urobiť prakticky akýkoľvek lekár, osobou najpovolanejšou je samozrejme očný lekár (oftalmológ).

Liečba jačmenného zrna

Hordeolum väčšinou samo praskne, jeho obsah vytečie a potom sa tkanivo zahojí.

Ak k tomu nedôjde a jačmenné zrno chorého obťažuje, je ideálnym riešením práve návšteva očného lekára, ktorý zrno opatrne nareže sterilným nástrojom a umožní tak odtok hnisu.

K rýchlejšiemu zahojeniu infekčných komplikácií sa používajú rôzne antibiotické masti.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/jecne-zrno

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button