Horúčka omladníc

Horúčka omladnícHorúčka omladníc alebo horúčka šestonedieľok  je ochorenie zaujímavé už z historického hľadiska a je úzko späté s menom lekára I. F. Semmelweis, ktorý žil v 19. storočí. Horúčka omladníc znamená infekciu ženy krátko po pôrode, ktorá pomerne často spôsobila smrť rodičky. Aké sú príčiny vzniku tejto horúčky? Ako sa prejavuje a ako sa dá liečiť? Všetko potrebné sa dočítate z nasledujúceho článku.

Príčiny horúčky omladníc


Príčinou horúčky omladníc sú rôzne baktérie (typicky streptokoky), ktoré infikujú pôrodné cesty ženy.

V čase I. F. Semmelweis ešte neboli informácie o bakteriálných ochoreniach, Semmelweis si však všimol výrazne vyššiu úmrtnosť žien, o ktoré sa starali medici a lekári, ktorí predtým pracovali na pitevniach a nákazu na ženy preniesli.

V snahe zabrániť prenosu choroby nútil Semmelweis lekára dezinfikovať si ruky, čo bolo v tom čase nesené so značnou nevôľou a Semmelweis o svoje miesto prišiel (podiel na tom mala však aj jeho komplikovaná povaha a konfliktné správanie).

Výrazný pokles výskytu horúčky omladníc pri zachovávaní hygienických štandardov dal však Semmelweis za pravdu, rovnako tak aj následný objav bakteriálneho sveta Robertom Koch a Louis Pasteur.

Dodajme len, že uznania sa Semmelweis dočkal až s odstupom po svojej smrti, ku ktorej došlo v psychiatrickom ústave.

Prejavy

Horúčka omladníc sa prejavovala vysokými horúčkami, hnisaním a celkovým zhoršením stavu ženy, ktorá pomerne rýchlo zomrela na následok sepsy a septického šoku.

Prevencia

Základom prevencie je dodržiavanie základných hygienických opatrení ošetrujúcim personálom, čo výrazne znižuje riziko infekcie ženy.

Akékoľvek zákroky počas pôrodu (cisársky rez, sceľovanie nastrihnutej hrádze, a pod.) sa vcelku pochopiteľne musia vykonávať za sterilných podmienok.

Liečba

V 19. storočí nebola terapia prakticky možná. V dnešnej dobe sa už horúčka šestonedieľok v civilizovanom svete takmer nevyskytuje.

Ak sa predsa len vyskytne, potom je liečená antibiotikami a udržiavaním základných životných funkcií (kyslík, hydratácia, apod.).

Zdroj: https://www.stefajir.cz/horecka-omladnic

MUDr. Jiří Štefánek
Najnovšie články od MUDr. Jiří Štefánek (zobraziť všetky)

    Použité zdroje: základné zdroje textu

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

    Back to top button