Horúčka omladníc
Horúčka omladníc alebo horúčka šestonedieľok je ochorenie zaujímavé už z historického hľadiska a je úzko späté s menom lekára I. F. Semmelweis, ktorý žil v 19. storočí. Horúčka omladníc znamená infekciu ženy krátko po pôrode, ktorá pomerne často spôsobila smrť rodičky. Aké sú príčiny vzniku tejto horúčky? Ako sa prejavuje a ako sa dá liečiť? Všetko potrebné sa dočítate z nasledujúceho článku.
Príčiny horúčky omladníc
Príčinou horúčky omladníc sú rôzne baktérie (typicky streptokoky), ktoré infikujú pôrodné cesty ženy.
V čase I. F. Semmelweis ešte neboli informácie o bakteriálných ochoreniach, Semmelweis si však všimol výrazne vyššiu úmrtnosť žien, o ktoré sa starali medici a lekári, ktorí predtým pracovali na pitevniach a nákazu na ženy preniesli.
V snahe zabrániť prenosu choroby nútil Semmelweis lekára dezinfikovať si ruky, čo bolo v tom čase nesené so značnou nevôľou a Semmelweis o svoje miesto prišiel (podiel na tom mala však aj jeho komplikovaná povaha a konfliktné správanie).
Výrazný pokles výskytu horúčky omladníc pri zachovávaní hygienických štandardov dal však Semmelweis za pravdu, rovnako tak aj následný objav bakteriálneho sveta Robertom Koch a Louis Pasteur.
Dodajme len, že uznania sa Semmelweis dočkal až s odstupom po svojej smrti, ku ktorej došlo v psychiatrickom ústave.
Prejavy
Horúčka omladníc sa prejavovala vysokými horúčkami, hnisaním a celkovým zhoršením stavu ženy, ktorá pomerne rýchlo zomrela na následok sepsy a septického šoku.
Prevencia
Základom prevencie je dodržiavanie základných hygienických opatrení ošetrujúcim personálom, čo výrazne znižuje riziko infekcie ženy.
Akékoľvek zákroky počas pôrodu (cisársky rez, sceľovanie nastrihnutej hrádze, a pod.) sa vcelku pochopiteľne musia vykonávať za sterilných podmienok.
Liečba
V 19. storočí nebola terapia prakticky možná. V dnešnej dobe sa už horúčka šestonedieľok v civilizovanom svete takmer nevyskytuje.
Ak sa predsa len vyskytne, potom je liečená antibiotikami a udržiavaním základných životných funkcií (kyslík, hydratácia, apod.).
Zdroj: https://www.stefajir.cz/horecka-omladnic
Použité zdroje: základné zdroje textu