Úvod / Liečivé rastliny / Ruža šípová

Ruža šípová

kvety šípkyLatinsky: Rosa canina
Česky: Ruže šípková
Ľudovo: Psia ruža, Šípky
Čeľaď: Ružovité

Charakteristika rastliny ruža šípová

Ruža šípová je rozkonárený až 3 metre vysoký ker. Každý rok ruža šípová vyháňa dlhé ovisnuté výhonky, ktoré sa v ďalšom roku rozkonárujú. Listy sú striedavé, nepárno perovito zložené, na okraji pilkovité.

Konáre aj listy sú pokryté tŕňmi. Päťpočetné ružové kvety sú pravidelné, voľnolupienkové, s mnohými tyčinkami a viacerými piestikmi. Vyrastajú na koncoch výhonkov jednotlivo alebo v chocholíkoch. Plod je lesklá červená vajcovitá šípka, ktorá vzniká zo zdužnatenej kvetnej čiašky. Je to vlastne plodstvo zložené z viacerých jednosemenných chlpatých nažiek.

Výskyt a pestovanie

Ruža šípová sa vyskytuje v celej Európe. Je nenáročná na pôdu – rastie pri cestách, na skalnatých stráňach a okrajoch lesov od nížin až do podhoria. Pestujú sa aj jej vyšľachtené odrody s väčšími a dužinatejšími šípkami a menším množstvom nažiek.

Zber a úprava

ruža šípováZberajú sa šípky ešte pred dosiahnutím plnej zrelosti. Vtedy sú svetločervené a tvrdé. Sušia sa celé, alebo iba ich dužinaté čiašky, rozrezané a zbavené nažiek s chĺpkami a semenami. Musia sa sušiť rýchlo, aby nestratili veľmi cenný obsah vitamínu C.

Odporúča sa celé sušenie alebo aspoň dosušovanie v umelých podmienkach pri teplote až do 60 °C.

Účinné látky

Šípky obsahujú veľa vitamínov, najmä vitamín C (sušené 10 – 20 mg %), ale aj B-komplex, PP, K a E. Okrem toho obsahujú triesloviny, sacharidy, pektín, silicu, kyselinu citrónovú, jablčnú a nikotinovú, flavonoidy, v semenách aj vanilín a mastný olej.

Ruža šípová aj jej liečivé účinky na:

Použitie

Odvar

Na vnútorné použitie sa pripraví z dvoch polievkových  lyžíc šípkovej drviny, ktorá sa zaleje 400 ml vody a po 6- až 7-hodinovom lúhovaní sa varí 3 minúty. Precedený odvar sa užíva trikrát denne po 150 ml po jedle. Odvar z celých šípok ( aj so semenami) má sťahujúci účinok.

Čaj

čaj z ružeZ nadrobno rozdrvených šípok sa pripravuje krátkym povarením alebo ako zápar z 1 – 2 lyžičiek drogy a pohára vody zohriatej na 70 – 80 °C. Pije sa po 20-minútovom lúhovaní.

Šípkové víno

Na liečebné účely sa pripraví z 1 kg rozdrvených čerstvých alebo 500 g sušených plodov, 500 g cukru a 5 l vody. Zmes sa udržiava v teple asi 6 dní. Víno sa pije namiesto vody.

Šípkový vitamínový nápoj

Pripraví sa z mäkkých zrelých plodov, ktoré sa rozdrvia a zalejú pálenkou zriedenou s vodou v pomere 1:1. Po 3 -4 týždňoch sa drvina vytlačí, tekutina precedí a naplní do fliaš. Pije sa denne po kalíštekoch. Zo šípok sa pripravuje aj výborný džem, lekvár a sirup.

Šípkový sirup s mätou

Suroviny:

  • 150 g šípok
  • 50 g mäty priepornej
  • 50 g rakytníka
  • 1 l vody
  • 50 g kyseliny citrónovej

Príprava:

Roztlačené šípky s rakytníkom a mätou vložíme do hrnca s vodou a privedieme k varu. Odstavíme, necháme vychladnúť, potom precedíme cez plátno. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú a zahrievame do doby, než sa cukor rozpustí. Zlejeme do fliaš a sterilizujeme 20 minút pri 80°C.

Šípková omáčka

Suroviny:

  • šípková zaváranina – 2 lyžice
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice bieleho vína
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ½ l vývaru
  • 4 lyžice hrozienok
  • 4 klinčeky,
  • 1 PL ocotu
  • štipka soli

Príprava:

Z múky a masla urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vývarom a vínom. Pridáme šípky a dôkladne povaríme. Hrozienka a klinčeky povaríme zvlášť a precedíme, nalejeme do omáčky. Premiešame, ochutíme soľou a octom. Šípková omáčka sa hodí ku zverine a tmavému mäsu.

Zaujímavosti:

  • Pozor ruža šípová môže mať aj preháňavé účinky!
  • V Grécku ruže predstavovali lásku, šťastie a krásu. Ale Rimania chápali význam ruží inak. Považovali ich za odmenu a vyznamenanie a taktiež symbol mravnej čestnosti.
  • Existuje približne 25 typov ružových vôní.
  • Jej plody – šípky patria k najbohatším zdrojom vitamínu C.
Ruža šípová
5 (99.13%) 23 hlasov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *