Úvod / Liečivé rastliny / Rozmarín lekársky

Rozmarín lekársky

rastlina rozmarínLatinsky: Rosmarinus officinalis
Česky: Rozmarýna lékařská
Ľudovo: Rozmajrín, Morská rosa, merdov
Čeľaď: Hluchavkovité

Charakteristika rastliny

Rozmarín je vždyzelený, 10 – 15cm vysoký poloker. Na jeho rozkonárených výhonkoch sedia protistojné, čiarkovité a kožovité celistvookrajové listy, na lícnej strane čepele tmavozekené, holé a lesklé, na rube bielo plstnaté. Bývajú až 35 mm dlhé a 3 mm široké.

Kvety, ktoré vyrastajú v riedkych súkvetiach z pazúch listov, sú pyskovité, modrofialové, niekedy biele. Plodom sú štyri tvrdky. Celá rastlina vonia ako gáfor.

Výskyt a pestovanie

korenie rozmarínuDruh pochádza zo Stredozemia. U nás sa iba pestuje. Rozmnožuje sa semenami alebo vegetatívne odrezkami, ktoré neskôr na jar veľmi dobre zakoreňujú priamo v pôde. Darí sa im v záhradnej humusovej, mierne suchej pôde. Rozmarín neznáša veľmi veľa slnka. Je citlivý na mráz, preto ho treba prezimovať vo svetlých miestnostiach pri teplote 5 – 10 °C.

Zber a úprava

Zbierajú sa listy a nedrevnaté výhonky v období kvitnutia. Sušia sa v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote 35 °C. Vysychajú pomaly. Po vysušení sa uchovávajú v tme v dobre uzatvorených nádobách aby nezvlhli.

Účinné látky

Hlavnou účinnou látkou je silica s viacerými zložkami (ako borneol a cineol), ďalej triesloviny, horčiny, živica, saponiny a iné látky. Silica ma dezinfekčný účinok. V menších dávkach pôsobí pozitívne na vylučovanie žalúdočných štiav, žlče aj moču. Vo veľkých dávkach môže vyvolať kŕče.

Rozmarín lekársky a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Zápar

rozmatín ako kuchynská bylinkaZ jednej kávovej lyžičky rozdrobenej drogy na 1 pohár vody sa pije 1 až 2 krát denne. Môže sa použiť aj zvonka na natieranie a obklady.

Liehová tinktúra

Používa sa na natieranie bolestivých miest pri reume, zápale sedacieho nervu apod.

Čerstvé listy

V malom množstve, asi 4 – 5 denne, sa listy môžu nalačno požuť a prehĺtnuť, najmä pri nadmernej plynatosti alebo zníženom krvnom tlaku.

Rozmarínové víno

Pripravuje sa z čerstvých, iba v nevyhnutnom prípade zo sušených listov. Nadrobno posekaný rozmarín sa nasype do 1/3 objemu nádoby, doplní sa červeným vínom a nechá sa za občasného pretrasenia 3 – 4 týždne stáť. Precedí alebo prefiltruje sa a pije sa po kališteku ráno a večer nalačno, nie viac ani častejšie. takto pripravené víno zlepšuje krvný obeh a celkovo posilňuje, preto je osvedčené pri rekonvalescencii a pre starších ľudí.

Kúpeľ

50 g rozmarínu zalejeme 500 ml vriacej vody, 5 minút necháme lúhovať a potom nálev precedíme do vane.

Zaujímavosti:

  • Silica z rozmarínu sa hojne využíva vo farmácií, v kozmetike a voňavkárstve.
  • V domácnosti možno použiť časti rastliny alebo silicu na odpudzovanie molí.
  • V staroveku rozmarín pokladali za symbol lásky, manželstva, ale aj smrti a večnosti. Dodnes je obľúbenou ozdobou mládeneckých klobúčikov, svadobných kytíc a stolov.
Rozmarín lekársky
5 (99.26%) 27 hlasov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *