Úvod / Liečivé rastliny / Ostružina černicová (černica)

Ostružina černicová (černica)

ostružina černicováLatinsky: Rubus fruticosus
Česky: Ostružiník zřasený
Ľudovo: Černica
Čeľaď: Ružovité

Charakteristika rastliny ostružina černicová

Ostružina černicová je až 150 cm vysoký ker s vystúpavými, ale najmä poliehavými hranatými, 2 -4 m dlhými stonkami, ktoré sa v pôde často zakoreňujú. V prvom roku sú stonky neplodné, neskôr z pazúch ich listov vyrastajú konáriky s kvetmi zoskupenými do strapcov.

Stonkové listy sú striedavé, dolu päťpočetné, hore trojpočetné, ostro pílkovité a rovnako ako stonka pokryté háčikovitými ostňami. Stonky po odrodení spravidla odumierajú. Biele alebo ružovkasté obojpohlavné päťpočetné kvety majú veľa tyčiniek a piestikov. Po oplodnení dozrievajú na plodstvo – černicu, zloženú z malých guľatých tmavofialových až čiernych lesklých kôstkovičiek, sediacich na kvetnom lôžku.

Výskyt a pestovanie

Ostružina je názov pre veľké množstvo malých druhov a ich krížencov, ktoré sa pomerne ťažko presne rozlišujú, ale všetky sa rovnako využívajú ako liečivé rastliny. Rastú na skalnatých stráňach, v krovinách, húštinách, na rúbaniskách, okrajoch lesov a na nekosených lúkach.

Vyšľachtené odrody sa pestujú na plantážach alebo v záhradách. Rozmnožujú sa vegetatívne z odnoží podzemkov, z koreňových odrezkov alebo zakoreňovaním jednoročných stoniek, prihrnutých začiatkom augusta plytko pôdou a prichytených drôtikmi.

Zber a úprava

ostružinaZbierajú sa listy a plody rastliny s názvom ostružina černicová. Mladé listy bez stopiek sa po zbere v júni a v júli priamo sušia pri teplote do 40 °C alebo sa fermentujú.

Fermentácia prebieha tak, že listy sa po zvädnutí v tieni (asi 12 hodín) povaľkajú a nechajú v plátennom vrecku 2 – 3 dni pri teplote 45 °C. Potom sa vyberú a vysušia. Listy zhnednú, ale získajú príjemnú vôňu. Dozreté plody sa zbierajú v auguste až v októbri.

Účinné látky

Listy rastliny s názvom ostružina černicová obsahujú najmä triesloviny, flavonoidy, organické kyseliny, veľa vitamínov a stopy silice. Plody obsahujú aj sliz, pektín, antokyán, sacharidy, vápnik, horčík a v semenách aj mastný olej.

Ostružina černicová a jej liečivé účinky na:

Použitie

Zápar

černicaDve čajové lyžičky posekaných sušených listov sa nechajú štvrť hodiny lúhovať v jednom pohári vody. Zápar sa pije ako liečivý a aromatický čaj. Zvonka sa používa aj na výplachy, obklady a kúpele.

Plody

Konzumujú sa čerstvé, ale môžu sa uchovávať aj zmrazené alebo sa spracúvajú na šťavy, kompóty, sirupy, džemy a pod.

Černicový džem s jablkami

Na 1 kg černíc, 1 kg jabĺk (môžu byť i menej kvalitné, napríklad opadané) potrebujeme 1 kg cukru. Najprv podusíme jablká do mäkka, potom pridáme celé černice a cukor. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Horúcim džemom plníme vyparené poháre. Uzavrieme ich uzávermi, obrátime dnom nahor a dáme vychladnúť. Môžeme ich i sterilizovať, a to 10 minút pri 85 stupňoch.

Zaujímavosti:

  • Botanicky príbuzná ostružina malinová – malina (Rubus idaeus) poskytuje známe cenné a obľúbené ovocie. V medicíne aj ľudovom liečiteľstve sa jej listy zbierajú a využívajú podobne ako listy černice. Plody malín majú vo výžive podobný význam. Čaj sa dá pripraviť aj kombináciou černicových, malinových a jahodových listov.
  • Pravidelná konzumácia černíc môže napomáhať posilňovaniu krvných ciev vo vašom tele.
Ostružina černicová (černica)
5 (100%) 21 hlasov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *