Úvod / Liečivé rastliny / Mrkva obyčajná

Mrkva obyčajná

mrkva obyčajnáLatinsky: Daucus carota
Česky: Mrkev obecná
Ľudovo: Mrkva, Mrkvička
Čeľaď: Mrkvovité

Charakteristika rastliny mrkva obyčajná

Mrkva obyčajná je dvojročná bylina s dužinatým koreňom, z ktorého v prvom roku života vyrastá bohatá ružica listov. Druhý rok vyrastú 30 – 80 cm vysoké, v hornej časti rozkonárené chlpaté stonky. Stonkové listy sú striedavé, sediace s perovito zloženými čepeľami.

Drobné biele päťpočetné kvety sú usporiadané vo veľkých, v čase kvitnutia rozprestretých zložených okolíkoch. Stredný kvet v okolíku býva často fialový. Pri dozrievaní plodov sa súkvetia skrúcajú do guľovitých útvarov. Plody sú rebrovité a štetinovité nažky. Kvitne v druhom roku života.

Výskyt a pestovanie

U nás rastie mrkva obyčajná divo na lúkach, pri cestách a na medziach, na suchých, ale aj na mokrých stanovištiach. Vyšľachtené odrody sa pestujú ako zelenina na poliach a v záhradách. Patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny na svete.

Zber a úprava

kvet mrkvyZbierajú sa korene pestovaných rastlín a z voľne rastúcich rastlín aj plody. Korene sa vykopávajú podľa pestovanej odrody v prvom roku, v čase, keď sú dostatočne veľké, a to od júna do októbra. Na liečebné účely sa využívajú čerstvé alebo varené.

Plody sa vymlátia alebo vymrvia z dozrievajúcich okolíkov, a potom sa rozložené dosušia. Sú aromatické a chutia horkasto.

Účinné látky

Koreň byliny s názvom mrkva obyčajná obsahuje popri sacharidoch, proteínoch, pektínoch a iných cenných látkach najmä veľké množstvo karoténu, z ktorého v ľudskom organizme vzniká vitamín A. V plodoch je pomerne vysoký obsah silice.

Mrkva obyčajná a jej liečivé účinky na:

  • regenerácia pokožky
  • dobrý vplyv na oči a zrak
  • žalúdočné a črevné ťažkosti
  • priaznivý vplyv na trávenie
  • udržiavanie zrakového nervu v dobrom stave
  • hnačka
  • regenerácia síl, rekonvalescencia
  • podpora funkcie obličiek
  • rany pokožky
  • zápal pokožky
  • popáleniny
  • omladenie kože, pokožky tváre
  • upokojenie vo všednom zhonu

Použitie

Čerstvý a varený koreň

list mrkvyČerstvý sa konzumuje najčastejšie postrúhaný a ochutený medom a citrónom alebo vo forme šťavy. Využiteľnosť karoténu je však dobrá aj vo varenom koreni, v polievke či v omáčke. Pri detskej hnačke sa používa odvar z koreňa.

Zápar z plodov

Pripraví sa z jednej čajovej lyžičky sušených plodov a jednej šálky horúcej vody. Užíva sa pri zápale močových ciest a poruchách látkovej výmeny.

Čaj

2 šálky čerstvej mrkvovej vňate zalejte 8 šálkami vriacej vody. Nechajte stáť kým sa voda neochladí, preceďte a môžete piť. Tento nápoj je skvelý pre očistu tela, najmä ak máte problémy s močových kameňmi alebo obličkami.

Zaujímavosti:

  • Veľké množstvo mrkvy sa spracúva v potravinárskom, najmä v konzervárenskom priemysle.
  • Nažky voľne rastúcej mrkvy sa rozširujú prichytávaním na telá živočíchov. Majú pomerne husté štetiny, pomocou ktorých sa môžu uchytiť na srsti zvierat. Udržia sa aj na vodnej hladine, pretože medzi štetinami ostanú bublinky vzduchu. Dostávajú sa aj do tráviaceho traktu živočíchov a rozširujú sa ich trusom.
  • Pri dusení sa otvoria bunky mrkvy a obsah betakaroténu ľahšie prejde z čreva do krvi. Iba ak spolu s mrkvou konzumujeme trocha kvalitného tuku, príjme telo v tuku rozpustný betakarotén v plnom rozsahu.
Mrkva obyčajná
5 (100%) 23 hlasov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *