Úvod / Liečivé rastliny / Ibiš ružový

Ibiš ružový

ibiš ružovýLatinsky: Althaea rosea
Česky: Proskurník ružový
Ľudovo: Ibištek, Slez
Čeľaď: Slezovité

Charakteristika rastliny

Ibiš ružový je dvojročná, niekedy aj viacročná rastlina s rozkonáreným podzemkom. V prvom roku života sa vytvorí prízemné ružica listov, v druhom a ďalších rokoch až dvojmetrová, riedko ochlpená stonka s listami a kvetmi.

Listy sú okrúhle, dlaňovito 5 až 7-laločné. Veľké kvety (5 – 10 cm v priemere) sú ružové až čiernofialové. Vyrastajú z pazúch listov na stonke a na konci stonky sú zoskupené do klasovitých strapcov. Majú päťcípy kalich, 5 korunných lupienkov a veľa zrastených tyčiniek. Plody sú jednosemenné diskovité plôdiky.

Výskyt a pestovanie

U nás sa pestuje v záhradách ako okrasná rastlina a iba zriedka splaňuje. Na farmaceutické a liečebné účely sa vyberajú iba odrody s čiernofialovými kvetmi. Pestujú sa v parných podmienkach zo semien.

Zber a úprava

Na začiatku kvitnutia sa zbierajú celé kvety aj s kalichom, v čase odkvitania iba korunné lupienky bez kalicha. Sušia sa v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C.

Účinné látky

Ibiš ružový obsahuje sliz, triesloviny, éterický olej, antokyánové farbivo altern, pektíny.

Ibiš ružový a jeho liečivé účinky na:

Použitie

Macerát

Macerát, ktorý sa užíva najmä pri zápale priedušiek a aj ako laxaívum, sa pripraví z dvoch polievkových lyžíc drogy na pohár vlažnej vody. Vysokou teplotou sa účinné slizovité látky ničia.

Čajová zmes pri problémoch žalúdka

Dve lyžice zmesi vložíme do pollitra vlažnej vody a necháme macerovať 6-8 hodín. Oddeľte asi 3 dl macerátu a zvyšok asi minútu povaríme. Po vychladnutí obe zložky zmiešame a pijeme po dúškoch počas celého dňa. Účinok môžeme zlepšiť takzvanou otáčavou metódou.

Ráno vypijeme nalačno cca 2 dl čaju, ľahneme si a ležíme na chrbte 5-10 minút. Potom sa na rovnakú dobu otočíme na ľavý, na 5-10 minút na pravý bok a nakoniec na brucho; tak sa čaj dostane rovnomerne do celého žalúdka.

Zaujímavosti

  • Ibiš ružový sa používa ako prírodné, zdravotne neškodné farbivo v potravinárstve a liehovarníctve.
  • Podobné účinné látky a využitie ako ibiš ružový má aj ibiš lekársky (Althaea omcinalis). Býva súčasťou  liečivých čajov, najmä pri vredoch žalúdka a dvanástnika.
  • Zvonka sa používa rozvarený koreň na umývanie pri psoriáze, možno ho prikladať na opuchnuté alebo stvrdnuté svalstvo alebo použiť ako kozmetickú masku na tvár.
  • Althaea roseaVýznamný slovenský botanik Jozef Ľudovít Holuby (1836 – 1923) píše vo svojich Rozpomienkach (Bratislava, 1965), že v Skalici a jej okolí sa koncom 19. a začiatkom 20. storočia pestoval ibiš ružový tmavopurpurový, Althea rosea atropurpurea, ktorý nazývali malvou. Z kvetov ibiša sa odstraňovali zelené kalichy a sušili sa čisté korunné lupienky. Z centa (100 kg) sviežich kvetov sa získalo asi dvadsať funtov (9 – 10 kg) čistého suchého kvetu. Cent suchého kvetu sa predával sprvu až za 100 zlatých, takže jeho pestovanie sa vraj vyplácalo lepšie ako pestovanie akejkoľvek inej rastliny. Neskôr ibišové porasty zničila hubová choroba, ktorá k nám bola zavlečená z Ameriky, a rozšírila sa aj na voľne rastúce druhy slezu v celom okolí.
  • Hippokrates ho predpisoval astmatikom a pri dyzentérii, iní lekári ním liečili príušnice a zápaly pľúc a používali ho na urýchlenie hojenia popálenín a rán.
  • V stredoveku franský cisár Karol Veľký zahrnul ibiš lekársky do súpisu rastlín, ktoré museli kláštorné záhrady pestovať.
Ibiš ružový
5 (99.13%) 23 hlasov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *