Úvod / Liečivé rastliny / Fenikel obyčajný

Fenikel obyčajný

fenikel obyčajný

Latinsky: Foeniculum vulgare
Česky: Fenykl obecný
Ľudovo: Vlašský kôpor, Fenigeľ, Rímsky kôpor, Sladký kôpor, Vlašský kôpor, Úkrop, Fenikel horký, Fenikel sladký
Čeľaď: Mrkvovité

Charakteristika rastliny:

Fenikel obyčajný je dvojročná až trváca bylina dorastajúca do vyšky až 2 m. Má mohutnú riedko rozkonárenú lysú stonku s listami mnohonásobne perovito delenými až na nitkovité segmenty.

Drobné sýtožlté kvety sú päťpočetné, obojpohlavné a usporiadané do zložených okolíkov. Plod je podlhovastá dvojnažka s piatimi rebrami, spočiatku sivastá, neskôr sivohnedá. Rastlina má typickú arómu.

Výskyt a pestovanie

Fenikel obyčajný pochádza zo Stredozemia. U nás sa pestuje zväčša v záhradách, ale aj na poliach ako korenina a liečivá rastlina. Rozmnožuje sa vysievaním semien. Výhodné je predpestovať sadenice v parenisku a potom ich vysadiť v spone 70 x 80 cm. Vyžaduje hlbokú, na živiny bohatú pôdu a slnečnú polohu. V zime niekedy vymŕza, preto sa musí prihrnúť.

Zber a úprava

fenikel v kuchyniZbierajú sa plody. Na liečebné účely sa postupne odstrihujú zrelé okolíky. Ak sa fenikel použije ako korenina, zbierajú sa všetky okolíky v čase, keď už väčšina z nich dozrela, usušia sa a vymlátia. Sušenie prebieha pri teplote do 35 °C.

Účinné látky

Plody obsahujú najmä silicu, ktorej prevládajúcimi zložkami sú anetol a fenchón, kyselinu anízovú, pinén a iné. Práve tieto látky majú charakteristickú feniklovú vôňu.

Fenikel obyčajný a jeho liečivé účinky:

Použitie

Odvar

kvet feniklaDve lyžičky rozdrveného plodu fenikla sa krátko povaria v štvrť litri vody a nechajú sa lúhovať asi 15 minút. Pijú sa 2 šálky denne. Pri nadúvaní sa malým deťom odvar riedi na polovicu vodou alebo mliekom a pri kašli sa osladí medom. Silný odvar sa používa na umývanie očí a obklady.

Prášok

Prášok z rozomletých plodov sa užíva v množstve asi 1 g dva až trikrát denne.

Použitie v kozmetike

Feniklový nálev sa užíva ako pleťová voda pre mastnú pleť. Ďalej ako prísada do vlasových vôd na umývanie vlasov. Silice izolované z feniklu sa dávajú do zubných pást, ústnych vôd, mydiel i vôd po holení.

Zaujímavosti:

  • Vo farmácii sa fenikel používa najmä ako zložka mnohých čajov a špeciálnych liečivých prípravkov zmierňujúcich kašeľ a nadúvanie.
  • Priemyselne sa vyrába feniklová voda a feniklový olej.
  • Fenikel sa využíva aj v kozmetike.
  • Často sa používa pri výrobe likérov.
  • Ako korenina sa používa v cukrárstve do pečiva, zákuskov, pudingov, ale aj kompótov. Obľúbený je aj pri príprave rýb, polievok a omáčok.
  • Jeho čerstvá vňať zjemní šalátové marinády a používa sa aj pri nakladaní uhoriek a zeleniny.
  • Jej latinské meno pochádza od sena, ktoré pripomínala po vysušení tvarom listov aj vôňou. Žiadnou krásou nevyniká.
Fenikel obyčajný
5 (99.29%) 28 hlasov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *